Civilni vojnik ostao sa decom

Izvor: Blic, 13.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Civilni vojnik ostao sa decom

Predstavu „Oblak i Dina" u Pozorištu mladih gledalo je preksinoć 12 mališana iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici, družeći se sa volonterima udruženja „Košnica". Tokom zimskog raspusta, dvadesetoro dece iz Dečjeg sela naučiće da pliva, takođe uz pomoć volontera „Košnice", koji se spremaju da mališane uskoro uče i veštini klizanja.

Pokretač ovih akcija je Igor Bjelac, koji je služeći civilni vojni rok u Dečjem selu poželeo da svojim umećem i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << obrazovanjem pomogne mališanima. Kao svršeni student Fakulteta fizičke kulture, odlučio je da decu uči plivanju i klizanju. Kada mu se vojni rok završio, Bjelac je nastavio da pomaže mališanima iz Dečjeg sela.

- Ispostavilo se da oko 40 dece ne ume da pliva, a oni ne mogu da uzmu za ruku majku i traže da idu na bazen. U Dečjem selu sam bio 13 meseci, od septembra 2004. do oktobra 2005. godine, i za to vreme oko 30 mališana je naučilo da pliva, odnosno kliže - priseća se Igor Bjelac događaja od pre dve godine, kada je na nagovor direktorke Dečjeg sela Branislave Balaban registrovao udruženje građana „Košnica" koje se bavi humanitarnim radom i pomaganjem deci. Volonteri „Košnice" počeli su da vode decu u bioskop i pozorište.

Bjelac kaže da mališani iz Dečjeg sela često dobijaju poklone, jer im dolaze donatori, kumovi i prijatelji sela, ali oni nisu osetili radost darivanja drugima. Zato je „Košnica" u gradskim kafićima napravila akciju „Dan slatkiša". Prikupljene poslastice deca iz Dečjeg sela odnela su drugarima u Dečju bolnicu. Bjelac kaže da je radost što su oni mogli da pomognu i osmeh na njihovom licu vredan pamćenja i svakog truda.

Volonteri „Košnice" sve mališane koji ne idu nikud na letovanje vode na sportsko-ekološki kamp. U dogovoru sa Fakultetom fizičke kulture, nabavili su šatore i proveli sedam dana na Begečkoj jami. Novac za sedmodnevno kampovanje obezbedili su zahvaljujući „Del Arno bendu", koji je održao humanitarni koncert. Na prvom kampu, u avgustu 2005. godine bilo je 17 mališana, naredne godine je 30 dece provelo deset dana na Jami, a ovog leta u kampu je boravilo 40 dece. Osim škole plivanja, koju organizuju svake godine, deca se bave sportovima na vodi i sportovima s loptom, učestvuju u ekološkim akcijama, organizuju maskenbale, prave origami, crtaju i slikaju.

- Ove godine smo kupili šatore i želimo da od kampa napravimo bajkovito mesto. Planiramo da naredne godine postavimo ljuljaške, klackalice i penjalice, kako bi igralište mogla da koriste begečka deca i kada mi nismo tu - kaže Bjelac.

On i njegovi prijatelji iz „Košnice" ovog leta su se povezali sa kućom „Plamen mira" iz Tuzle, te će se naredne godine u kampu družiti deca iz našeg i njihovog Dečjeg sela.

Prijatelji pomažu

Bjelac navodi kako ništa ne bi mogli da urade da nije ljudi spremnih da pomognu. U susret im uvek izlazi Dečje selo koje obezbeđuje tehničku podršku i svaki put ustupi kombi za prevoz mališana do bazena, klizališta, bioskopa, pozorišta. Klub „Pro akva" ustupio je „Košnici" svoje termine u „Spensu", pomogli su im u obuci dece neplivača, organizovali polaganje plivačkog ispita i podelili diplome.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.