Čišćenje Bagljaškog kanala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2015, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje Bagljaškog kanala

Ovog proleća otpočeli su radovi na čišćenju Bagljaškog kanala, koji već godinama predstavlja veliki ekološki problem. Godinama se u ovaj kanal odlaže različit otpad, a Zrenjaninci koji stanuju ovde, problem posebno imaju leti zbog neprijatnih mirisa.

Stanari Titelske i okolnih ulica, potpisivali su nekoliko peticija zahtevajući da ovaj problem bude rešen. Milovan Simić sa suprugom i osmoro dece, od kojih najmlađe ima dve i po godine, ovde stanuje pet godina i kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su već sa prvim toplijim danima mirisi nepodnošljivi. Veruje da će čišćenje kanala doneti olakšanje i njemu i komšijama, čije su kuće ili bašte, takođe, odmah pored kanala.

"Problem je veliki, pogotovo za decu.Ti mirisi su neprijatni, neki puštaju i fekalnu kanalizaciju ovde. Kanal je pun vode. Sada je malo manje vode, ali dešavalo se i da preliva u bašte", rekao je Simić.

Bagljaški kanal izgrađen je šezdesetih godina prošlog veka za potrebe odvođenja kišne kanalizacije i viška vode, a prema rečima ekologa Steva Čorokala, sada predstavlja veliki ekološki problem, jer ovde završava razni otpad.

"Napomenuo bih da treba da se zapitamo ko je napravio to smeće, i ko ga baca u kanal. Dakle, moramo da vodimo računa da smeće odlažemo na pravo mesto, a ne da nam se dešavaju ovakve stvari. Bagljaški kanal je veliki problem baš zbog toga što ide u reku Begej, a ako želimo da očistimo Begej, moramo prvo da zaustavimo to zagađenje", naglasio je Čorokalo.

Čišćenje je počelo od crpne stanice i odvijaće se prema radnoj zoni Bagljaš - aerodrom.

"Počelo se sa čišćenjem geometrije kanala, i uklanjanem trske i trve, a nakon toga će se raditi izmuljavanje. Pretpostavka je da će proces trajati do jeseni", kazao je Igor Virijević, načelnik Odeljenja komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija.

Planirana je sanacija oko tri i po kilometra kanala, a iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 40 miliona dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.