Četiri decenije stvaralaštva vajara Lasla Silađija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2017, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri decenije stvaralaštva vajara Lasla Silađija

Poznati novosadski vajar Laslo Silađi uskoro će obeležiti četiri decenije od početka svog stvaralaštva. Na sreću, nije postao konobar kako je to njegov otac želeo, već vajar koji je našem gradu poklonio nebrojana dela.

Šetajući bulevarom Oslobođenja, studentskim kampusom, centrom duž celog puta prate vas skulpture rađene u mermeru, autora Lasla Silađija. Jedna od najpoznatijih je svakako čuvena "Balerina," posvećena Marini Olenjinoj ispred zgrade SNP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Laslo Silađi kaže, da kada je kao mladić svom ocu saopštio da želi da upiše umetničku školu, naišao je na negodovanje.

"I onda kako su ti naši razgovori pre upisa tekli jednog momenta mi je rekao: Vidi sine, ajde ja ću ti pomoći da upišeš ovu trgovačku srednju školu tu između Matice Srpske i Nikolajevske crkve i da lepo budeš konobar i kad završiš tu školu ja ću ti pomoći da na Tvrđavi poslužuješ goste gde svira Janika Balaž, a i da ti svira i da budeš srećan do kraja života. Nažalost, oca nisam poslušao, ja sam postao vajar, a sudbina je htela da kad je preminuo Janika Balaž ja sam isklesao spomenik koji stoji sad na Trgu neznanog junaka u Novom Sadu i gleda na tvrđavu", priča Laslo Silađi.

Kako kaže, na Akademiji umetnosti profilisao kao vajar i odredio svoj životni put. Iz Mikelanđelovih dela crpeo je svoja saznanja, ali ipak najveću zahvalnost duguje svom profesoru, čuvenom vajaru Jovanu Soldatoviću. Iako im se dela razlikuju po materijalu izrade, zajednički im je izložbeni grad - Novi Sad.

"Kad me neko pita da li spremam neku izložbu ja im kažem da, u gradu. Onda mnogi kažu u šali pa to se ne računa,a ja pitam: Šta se računa, izložba od deset dana ili valjda nešto što je trajno", kaže Laslo.

Skulptura prestaje tamo gde nastaje reč, glasi njegova definicija. Dok kleše, oseća kao da razgovara sa prošlim vremenima, a svaka isklesana skulptura za njega je jedna nova poruka doneta iz davnina. Najnovija poruka koja će uskoro ugledati svetlost dana je skulptura koja predstavlja Johana Štrausa Mlađeg, a lokacija na kojoj ćemo moći da je vidimo, ostaje tajna bar još neko vreme.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.