Ginisov rekorder u cepanju imenika

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginisov rekorder u cepanju imenika

Među najneobičnijim ljudskim podvizima koji su pohranjeni između korica jednog od najčitanijih štiva na svetu- Ginisove knjige rekorda nalazi se neobičan majstorluk ko od brda odvaljenog Osia Francišeka (43) iz Slovačke. On je 2003. godine postao Ginisov rekorder u cepanju telefonskih imenika. Zahvaljujući čeličnoj snazi ko mengele jakih šaka Francišek je 150 telefonskih imenika od po 400 strana pocepao za 8 minuta i 55 sekundi. Momčini od 120 kilograma osim cepanja imenika od ruke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << idu i takmičenja Strong men na kojima prevrće teške traktorske gume od po 350 kila ili vuče kamione desetotonce. Nedavni boravak dobroćudnog snagatora na 6. kupu Evrope u Novim Kozarcima kraj Kikinde, na kome je bio u ulozi sudije, bila je idealna prilika da bolje upoznamo neobičnog Ginisovog rekordera.

- Kada sam jednog zemljaka video kako je za tili čas ljutito pocepao telefonski imenik rešio sam da i ja probam to da uradim. Podeblji imenik sam raskomadao za tili čas. Paralelno sa vežbama u teretani za takmičenja Strong men širom Evrope, nisam štedeo snagu prstiju jer sam marljivo usavršavao tehniku cepanja imenika. Kruna višegodišnjeg upornog vežbanja jeste i Ginisov rekord koji sam u Slovačkoj oborio 2003. godine. Pošto u međuvremenu niko nije pokušao da me nadmaši rešio sam da uskoro pokušam da ugrozim sopstveni rekord. Nameravam da za što kraće vreme pocepam 200 telefonskim imenika- ekskluzivno za naš list najavljuje „cepač“ Francišek.

STRAŠAN BAJA

Sem laskave titule svetskog prvaka u cepanju imenika Francišek je šampion svoje zemlje u podizanju 180 kilograma teških kugli. Neposredan i komunikativan Osi sem maternjeg dobro govori mađarski. Ovogodišnji i lanjski nastup u Novim Kozarcima doneo mu je kod meštana popularnost, a i naklonost meštanki. Ponešto već zna da kaže i na srpskom. Nije mu teško da pozira oduševljenim klincima, ali i napirlitanim Sosama, pa i sredovečnim gospođama:

- Eh, da je meni ovakav baja. Taman da mi u zagrljaju polomi sve kosti i koščice ne bi žalila. To je muško, a ne ove naše kilonje-otelo se jednoj dami dok je netremice posmatrala „cepača“ na delu.

Ginisovac ponosno priznaje da su i Srbi delimično zaslužni za njegov uspeh jer je bez po muke pocepao telefonski imenik Beograda od oko 4.000 strana što je najdeblji imenik koji je slistio u dosadašnjoj karijeri. Francišek kaže da nije brojao koliko je do sada raspolutio imenika ali je, po sopstvenom priznanju, na „onaj svet“ poslao više stotina komada. Na razne načine dovijao se da dođe do „potrošnog materijala“ za treninge, pa se dešavalo da mu komšiluk donese hrpu starih imenika koje je sa apetitom cepao. Gledajući kako njegove šake znalački za nekoliko sekundi na pola, a onda u sitne komade pretvaraju podeblji telefonski imenik, pitali smo ga da li su na udaru bile i knjige. Posmatrajući sa kakvim guštom radi pomislili smo da možda knjige nije zamrzeo u školi:

- Taman posla. U školu sam rado išao, ali snagu nikada nisam iskaljivao na knjigama, ali ni na drugovima. U suštini sam miran i povučen tip. Jednostavno, cepanje imenika ide mi od ruke. U trenucima dokolice i odmora od napornih treninga relaksiram se čitajući knjige-priznajne Francišek.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.