Centar veštačke inteligencije u Novom Sadu, Spens u službi nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar veštačke inteligencije u Novom Sadu, Spens u službi nauke

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se, u Gradskoj kući sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem. Među temama razgovora izdvojila se ona koja se odnosi na mogućnost da se u Novom Sadu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije.

"Za Novi Sad koji već ima izuzetne ustanove osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, jak Univerzitet, Naučno-tehnološki park koji će biti otvoren u narednom periodu, zatim Biosens institut, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veliki značaj bi imao budući Centar veštačke inteligencije jer bi se time naš grad apsolutno utemeljio kao lider u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije. Mi smo svesni činjenice da jak obrazovni sistem u ovoj oblasti predstavlja potrebu i preduslov ukoliko neko želi da bude konkurentan, zadrži mlade ljude, privuče nove investicije i uopšteno, ima dobre rezultate na svim poljima, pa i na polju ekonomije. To se svakodnevno potvrđuje i u razgovoru sa investitorima koje kod Novog Sada privlači upravo činjenica da imamo dobre fakultete i dobru bazu za zapošljavanje ", izjavio je Vučević.

Vučević je Šarčeviću predložio da se za potrebe budućeg Centra za veštačku inteligenciju na raspolaganje stavi SPENS gde bi se na taj način popunili oni kapaciteti koji komercijalno nisu interesantni.

"SPENS je dobro pozicioniran, nalazi se blizu Univerzitetskog kampusa i Naučno-tehnološkog parka, a tu planiramo i velika ulaganja u smislu rekonstrukcije objekta. Izazov će predstavljati smeštajni kapacijteti jer ih nemamo dovoljno. Verujem da će se Ministarstvo u tom smislu angažovati, a Grad je naravno spreman da pomogne", rekao je Vučević i zahvalio se ministru što je Novi Sad prepoznao kao adresu za takvu investiciju.

"Realizacija ovog projekta bi predstavljala veliki uspeh za Novi Sad koji bi time dobio izvor kadrova i resursa za budućnost. Pitanje veštačke inteligencije je pitanje budućnosti, uveliko je aktuelno i sve najveće svetske sile se takmiče upravo u ovoj oblasti", dodao je on.

Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića Novi Sad ima dobre i kvalitetne obrazovne ustanove, a Univerzitet koji broji skoro 55 hiljada studenata zaslužuje respekt i prema evropskim kriterijumima. On je istakao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zajedno sa Kabinetom premijerke Ane Brnabić oformilo tim koji će se baviti izradom Strategije u oblasti veštačke inteligencije.

"Da bi se ova ideja realizovala morali smo doneti Zakon o fondu za nauku, zatim Zakon o nauci i istraživanjima kako bi imali mogućnost da obezbedimo sigurne plate istraživačima. Planiramo da u početku formiramo centre u Novom Sadu i Beogradu, a kasnije još jedan centar u Trsteniku koji će umrežiti znanje inženjera iz kragujevačkog i niškog univerziteta. Projekat započinje početkom oktobra kada delegacija kineske kompanije "New dragon" dolazi u Srbiju, samim tim i u Novi Sad gde ćemo predstaviti ponude za prostor i kadrove. Oni će dati opremu što je veoma značajno, jer se radi o veoma skupoj opremi, a mi bismo obezbedili dva trening centra tehnološkog razvoja iz kojih bi se kasnije razvila i industrija", objasnio je Šarčević i dodao:

"Druga faza podrazumeva gradnju Razvojnog centra, na relaciji Novi Sad - Beograd. Taj razvojni centar treba da zaposli 120 doktora nauka iz oblasti veštačke inteligencije i robotike. Treća faza je gradnja fabrike robota specijalizovanih za potrebe obrazovanja, koji bi radili sa profesorima u tandemu. To će biti značajna karika izvoza Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.