Cela Inđija pod video nadzorom

Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela Inđija pod video nadzorom

INĐIJA - Video kamere koje će uskoro biti postavljene u Inđiji, snimiće svaki automobil i njegove registarske tablice, a time i vozače koji su napravili neki prekršaj, bilo da su prošli kroz crveno ili su zaboravili da plate parking. To će olakšati i posao inspekciji, koja će u svakom momentu znati da li je neko, na primer, parkirao na zelenoj površini. Već početkom naredne godine, biće uvedena i pauk služba, saznajemo u Direkciji za izgradnju opštine.

Takve mere >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se preduzimaju zbog toga što u strogom centru u prepodnevnim satima pa sve do 14 časova nema mesta za parkiranje, a saobraćajnu gužvu prave i šleperi koji u u tranzitu zaobilazeći naplatnu rampu na autoputu kod Stare Pazove. Da bi se poboljšala bezbednost saobraćaja, Inđija planira da uvede video nadzor nad celim gradom. Kamere, koje su instalirane letos u vreme koncerta „Red Hot Chili Peppers", skinute su osim nekoliko na magistralnom putu iz pravca Stare Pazove i Novog Sada. Preostale ali i nove kamere, kako najvaljuje zamenik direktora Direkcije za izgradnju opštine Inđija Alen Krljić, biće uskoro postavljene u svim školskim dvorištima, kod vrtića, Doma zdravlja, na centralnoj i ključnim raskrsnicama, pešačkoj i industrijskoj zoni.

Ulazni saobraćaj iz svih pravaca ka Inđiji biće praćen preko sistema video nadzora iz opštinskog Centra za bezbednost koji je formiran u junu pre „Green festa" kako bi se što bolje pratio protok saobraćaja na uličnoj mreži, različiti zastoji ili opterećenja, kao i popunjavanje parkinga uz samu lokaciju koncerta.

- Pošto se u poslednje vreme sve više ljudi doseljava u Inđiju i raste broj novih fabrika, a saobraćaj je dodatno opterećen šleperima koji prolaze kroz sam centar, potrebno je uvesti malo reda, a to je najjednostavnije učiniti video kamerama koje treba da se rasporede na najfrekventnijim mestima - kaže Krljić.

Evidentno je i otvaranje novih banaka u Inđiji u poslednje dve godine, od kojih većina imaju filijale u strogom centru grada. Kada je uveden SMS sistem parkiranja pre dve godine, postojale su tri banke, a sad ih je 17, te je i to jedan od razloga što u gradu nedostaje oko 150 parking mesta. Zbog toga su se vozači donedavno parkirali ispred Doma zdravlja, te je napravljen novi donji parking - 100 metare niže, koji je obeležen betonskim preprekama i besplatan je. Gornji plato na ulazu u Dom zdravlja se sad naplaćuje, pa su gužve smanjene.

- Upravljanjem saobraćaja iz jednog centra moći ćemo da analiziramo kad je više teretnih, a kada više putničkih vozila na ulicama, gde ima slobodnih parking mesta i u saradnji sa saobraćajnom policijom da rasteretimo uska grla. Ne samo zbog bezbednosti saobraćaja nego i opšte i javne bezbednosti kamere su neophodne. U pešačkoj zoni će se zaštiti od vandala nove klupe, kante za smeće i ulična rasveta, a u školskim dvorištima deca. Pratićemo i automobile u mirovanju. Kamere koje su bile postavljene u samoj areni za vreme festivala biće instalirane na javnim parkiralištima u gradu, kako bismo znali kolika je zauzetost parkinga - kaže Krljić i dodaje da je potrebno rekonstruisati još nekoliko gradskih raskrsnica i postaviti dodatne semafore.

U industrijskim zonama koje su kompletno opremljene gasom, strujom, vodovodom i svom potrebnom infrastrukturom za investitore fabrika, a kojima se prema posebnim zahtevima dodatno izlazi u susret, instaliranje video nadzora će pružiti još više sigurnosti u slučaju eventualnih požara ili krađa. Direkcija će video kamere početi da postavlja za desetak dana, najpre na ključnim raskrsnicama, a do tada se očekuje da će biti postavljena naplatna rampa na isključenju autoputa kod Beške, koja će biti rasterećena od teškog saobraćaja, ali ne i Inđija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.