Busije - selo izniklo posle Oluje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Busije - selo izniklo posle Oluje

U selu Busije nadomak Batajnice kod Beograda živi najveći broj Krajiških Srba proteranih iz Hrvatske tokom akcije "Oluja". Selo je nastalo je 1997. godine na sremskim oranicama.

U naselju Busije, kraj Zemuna, mestu u kome žive mahom prognani iz Hrvatske večeras će biti održana centralna državna manifestacija sećanja na progon Srba iz Hrvatske.

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe iz Hrvatske prvi put biće održana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u tom selu.

Ekipa RTV-a obišla je Busije koje ne postoji na geografskim kartama, ali ipak su svi čuli za njega.

Za Busije meštani kažu da ga je napravila hrvatska "Oluja". Kada su proterani iz svojih domova ovde je novi život našlo više od pet hiljada ljudi.

Mnogi se još uvek sećaju kako je Busije izgledalo kada su u njega stigli 1997. godine. Za 19 godina selo je potpuno promenilo izgled. Podigli su ga sami meštani.

Iako ima više stanovnika nego pojedine opštine u Srbije, Busije čak nema ni status mesne zajednice, nemaju ni školu, vrtić, groblje...

"Godišnje se ovde rodi više od 50 dece, što je više nego ceo jedan razred. Naša deca idu u Batajnicu u školu. Imamo i đački prevoz, ali bilo bi lepo da imamo ovde svoju školu da ne moramo decu da vodimo i odvodimo iz škole", kaže Ilija Vermaz.

Iz Busija se retko ko vratio u Hrvatsku. "Oluju" koja im je uništila živote retko ko pominje u selu. Aktuelna situacija između Beograda i Zagreba im budi bolne uspomene.

U blizini crkve koju su meštani sami podigli užurbano se radi na pripremi obeležavanja Dana sećanja na stradale u Oluji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.