Pobunjeni vojnici uhapsili predsednika Burkine Faso, UN oštro osudile državni udar i nasilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2022, 09:05

Pobunjeni vojnici uhapsili predsednika Burkine Faso, UN oštro osudile državni udar i nasilje

Predsednika Burkine Faso Roha Kabora uhapsili su pobunjeni vojnici, tvrde dva bezbednosna izvora i jedan zapadnoafički diplomata.

Takav razvoj događaja je usledio nakon intenzivne pucnjave koja se u nedelju uveče čula oko njegove rezidencije u glavnom gradu Uagaduguu, prenosi agencija Rojters.

Nekoliko oklopnih vozila iz predsedničke flote, izrešetanih mecima, moglo se videti jutros u blizini predsednikove rezidencije, od kojih je jedan bio poprskan krvlju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Građani koji žive u blizini predsedničke rezidencije prijavili su jaku pucnjavu tokom noći.

Vlada je, međutim, juče demantovala glasine da je puč u toku, kada se satima čula pucnjava iz nekoliko vojnih kampova iz kojih su pobunjeni vojnici zahtevali veću podršku u svojoj borbi protiv islamističkih militanata.

Frustracije u toj zapadnoafričkoj zemlji su porasle poslednjih meseci zbog čestih ubistava civila i vojnika od strane militanata, od kojih su neki povezani sa Islamskom državom i Al Kaidom.

Demonstranti su juče izašli da podrže pobunjenike i opljačkali su sedište Kaboreove političke partije.

Vlada je uvela policijski čas od 20:00 časova do 5:30 časova ujutro i zatvorila škole na dva dana.

UN oštro osudile državni udar i nasilje u Burkini Faso

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš oštro je osudio svaki pokušaj preuzimanja vlasti u Burkini Faso primenom oružane sile i pozvao vođe državnog udara da polože oružje, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

Gutereš je pozvao vođe puča da "obezbede zaštitu i integritet" predsednika i insitucija Burkine Faso, rekao je Dižarik, prenosi Rojters.

Vojska Burkine Faso saopštila je ranije danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea, suspendovala Ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu i zatvorila granice.

U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga jedan oficir na državnoj televiziji, navodi se da je preuzimanje vlasti izvršeno bez nasilja i da su svi uhapšeni na bezbednoj lokaciji, preneo je ranije Rojters.

Predsednik Kabore prethodno je pozvao preko svog Tviter naloga one koji su uzeli oružje da ga polože, što se očigledno odnosi na pobunjene vojnike, ali izveštač Rojters nije mogao da proveri da li je Kabore zaista autor tog posta.

Vladajuća partija je, u međuvremenu, saopštila da je sprečen pokušaj ubistva predsednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojska Burkine Faso svrgla presednika i suspendovala Ustav VIDEO

Izvor: B92, 24.Jan.2022

Vojska Burkine Faso saopštila je danas da je svrgla sa vlasti predsednika Roka Kaborea...Oni su takođe saopštili da su suspendovali Ustav, raspustili Vladu i nacionalnu skupštinu, i zatvorili granice...U saopštenju, koje je potpisao potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, a pročitao ga drugi oficir...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.