Bunjevci obeležili praznik Dan velike narodne Skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bunjevci obeležili praznik "Dan velike narodne Skupštine"

Bunjevačka nacionalna zajednica obeležila je večeras svoj praznik – Dan velike narodne Skupštine. 25. novembar se kod Bunjevaca slavi kao jedan od četiri nacionalna praznika, s obzirom na ulogu koju je ovaj narod imao na toj Skupštini, a na kojoj je odlučeno da se Vojvodina pripoji Srbiji.

Istorija Bunjevaca tokom skoro jednog veka bila je veoma burna. Pre 99 godina učestvovali su u prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, da bi nakon Drugog svetskog rata njihovim pripadnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bilo zabranjeno da se tako izjašnjavaju. Bunjevci danas, priznati kao nacionalna zajednica u Srbiji, i dalje insistiraju i čekaju poništavanje tog dekreta.

"Svima je jesano šta znači biti Bunjevac, ne samo u Subotici i okolnim selima, nego puno dalje i puno šire, jer smo mi istorijom junačkom, koju smo tri veka na ovim prostorima vodili i nosili zaslužili to kao narod da nas sasvim drugačije i više znaju" – kaže predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca Suzana Kujundžić Ostojić.

Velika narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena ima veliki značaj za ovu nacionalnu zajednicu, s obzirom na težinu donetih odluka, kao i činjenicu da su Bunjevci bili među najzastupljenijima.

"Bunjevci su na Velikoj narodnoj Skupštini bili po brojnosti drugi, odmah posle Srba. Zatim su bili Slovaci, Rusini i ostali. Što govori, naravno, i o broju Bunjevaca tada jer je na hiljadu stanovnika biran jedan poslanik. Odnosno, na broj onih koji imaju preko dvadeset godina, i muškog i ženskog pola" – naglašava direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan.

Obeležavanju ovog praznika prisustvovali su predstavnici drugih nacionalnih saveta, Grada Subotica, Pokrajine Vojvodine i republičkih organa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.