Bunjevačke novine svečano obeležile 200. izdanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2022, 13:08

"Bunjevačke novine" svečano obeležile 200. izdanje

Februarsko izdanje "Bunjevačkih novina" ujedno je i 200. broj mesečnika koji izlazi iz štampe punih 17 godina po čemu je, posle lista "Neven", na drugom mestu po dužini izlaženja u kontinuitetu u istoriji Bunjevaca.

Na svečanosti koja je priređena povodom jubileja, urednik Nikola Stantić je istakao da su u ovom mesečniku tekstovi o svim događajima važnim za Bunjevce, ali i sve druge građane.

"Izlazimo jednom mesečno te ne možemo uvek da budemo aktuelni, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali možemo biti drugačiji i zanimljiviji. Pored onoga što je tradicija Bunjevaca, pre nekoliko meseci uveli smo rubriku za mlade novinare, ali i sve mlade ljude. Nastojimo da održimo balans: da imamo tekstove o Bunjevcima koji žive u Subotici, Somboru pa i u Mađarskoj, ali da se u novinama nađu i teme koje su interesantne za sve ostale čitaoce", kaže Nikola Stantić, urednik "Bunjevačkih novina".

Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta i dugogodišnja urednica ovih novina, ocenila je da je ovaj mesečnik imao "značajnu ulogu u standardizaciji bunjevačkog jezika, čime je doprineo da prošle godine bude uveden u službenu upotrebu u Subotici" koja je, po njenim rečima, "za Bunjevce ono što je za Srbe - Beograd".

"U ovim novinama je započeta standardizacija bunjevačkog jezika. Razlog se nametnuo sam po sebi jer ne možete iz broja u broj pisati različitim jezikom, a autori tekstova su imali različit nivo znanja jezika i način na koji su pisali bunjevački. Zato je standardizacija bila neophodna, a veoma smo zadovoljni što je bila i uspešna", kaže dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Čestitke povodom jubileja "Bunjevačkih novina" stigle su i od predstavnika Grada Subotice, a sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović ocenila je da „ovaj mesečnik karakterišu tri ključna kvaliteta: informisanje, tradicija i pobeda".

"Kada kažem "pobeda", mislim na činjenicu da je uveden bunjevački jezik kao četvrti u službenoj upotrebi u Gradu Subotici. To je, zaista, jedna od vaših najvećih pobeda. Ali, moram da kažem da to nije samo vaša pobeda već svih nas koji živimo u ovom gradu i svih nas koji znamo koliko različitost obogaćuje i spaja", istakla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti Grada Subotice.

Vodeći se logikom da sve može biti vest, ali da ne zaslužuje svaka da se nađe u novinama, ovaj mesečnik nastavlja da informiše, neguje tradiciju, kulturu i bunjevački jezik, nastojeći pri tome da to bogatstvo predstavi i svima drugima u Subotici i Srbiji, vodeći se idejom da različitosti treba da spajaju umesto da razdvajaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.