Bulevar samo na mapi

Izvor: Blic, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bulevar samo na mapi

Somborski bulevar već godinama je ucrtan na mape, ali se na njegovom mestu i dalje nalazi ledina. Umesto širokog bulevara ucrtanog na kartama, na njegovom mestu se pruža Somborska ulica i trasa nekadašnje pruge. Ova ulica nema čak ni sve kućne brojeve, a na mestu gde bi trebalo da se protežu trake bulevara, sada je blato kojim bi teško mogao da prođe automobil.

Stanari kažu da čak ni taksisti ne znaju da je ova ulica na Telepu nedavno dobila kućne brojeve 10 i 12, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je useljena nova zgrada. U Somborskoj ulici gotovo i da ne postoje brojevi od 20 do 50.


- Kupio sam ovde stan jer je cena niža nego u drugim delovima grada, a i dugo živim na Telepu, pa volim ovaj deo grada. Mislim da mnogi i ne znaju koja je adresa, ali znaće kad jednom sagrade bulevar i ovde više ne bude ledina. Nadam se da će to biti uskoro jer je trasa slobodna - kaže Željko Gačina koji se nedavno uselio u zgadu u Somborskoj 10 i 12.

Sama trasa zamišljenog bulevara poklapa se sa nekadašnjom trasom Somborske pruge. Uglavnom je napuštena i na njoj nema kuća. Kada se uđe u Somborsku ulicu, od ugla sa Ulicom Ćirila i Metodija, tek prvih 500 metara, od ukupno četiri kilometra ulice je asfaltirano. Na tih 500 metara asfalta nadovezuje se gola ledina duga gotovo kilometar, sve do ugla sa Ulicom Adi Endrea. Zatim sledi oko 200 metara asfalta, pa zemljani put sve do kraja ulice na Adicama. Stanari kažu da zbog ovakvih prekida ulice i haosa sa kućnim brojevima nema dana da neko ne zaluta.

- Svaki dan se neko ovde izgubi. Uđu u radnju, traže brojeve ili pitaju kako da prođu ove rupe. Mada se već 10-15 godina priča o bulevaru, u poslednje dve-tri godine svaki dan se po nekoliko njih izgubi jer misle da bulevar postoji. Poneki čak pokazuju i kartu sa ucrtanom trasom - kaže Robert Čabai iz radnje koja se nalazi na neasfaltiranom delu Somborske ulice.

Stanari koji žive u okolini kažu da su navikli na Novosađane i strance koji se izgube, ali bi neki od njih voleli da se ne gradi bulevar.

- Živim ovde odmalena i malo mi je čudno što su sad počeli da prave ove nove zgrade na mestu budućeg bulevara. Više volim ovako, jer kad probiju bulevar, biće i gužve i mnogo više buke - priča Dragin Dimitrije.

Njemu, kao i mnogima će se možda i ispuniti želja da to ipak ostane ulica jer u Zavodu za izgradnju grada kažu da je trenutno nemoguće dati tačnu procenu kada će se graditi Somborski bulevar.

- Dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi, ne možemo govoriti o radovima. U toku je postupak izuzimanja zemljišta od sadašnjih korisnika radi pribavljanja i pripreme za trasu bulevara. Od 74 aktivnih predmeta za izuzimanje zemljišta rešeno je 80 odsto, a ostali su u toku. Za pojedine postupak i ne može da se normalno vodi jer ne mogu da se nađu vlasnici ili njihovi naslednici, tako da će trebati još vremena da se sve reši. Uglavnom se radi o zemljištu koje nije izgrađeno i u pitanju su većinom bašte koje pripadaju kućama iz Ulice Petefi Šandora, paralelnom u većem delu sa Somborskom - kaže Ljiljana Đurđevac iz službe za informisanje ZIG-a. Prema njenim rečima, u programu koji je usvojen na Skupštini grada obezbeđena su sredstva za nastavak rešavanja imovinskih odnosa u 2008. godini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.