Buldožer brži od zakona

Izvor: Blic, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buldožer brži od zakona

SUBOTICA - Na mestu bivšeg sanatorijuma i kupatila „Hajzler", koje je pre nacionalizacije 1945. godine bilo omiljeno stecište mnogih Subotičana i jedan od simbola grada, danas je samo poljana na kojoj će se uskoro graditi stambeno-poslovna zgrada. Dr Zoran Hajzler, čiji su deda i otac do nacionalizacije bili vlasnici objekta, pre tri godine podneo je Republičkoj direkciji za povrat imovine svu potrebnu dokumentaciju i zahtev za vraćanje kupatila u njegov posed. No, rušitelji su preduhitrili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odgovor i obavili sve pripremne radove za gradnju.

- Bio sam proletos u opštinskoj građevinskoj inspekciji i tamo mi je rečeno da novi vlasnik ima sve potrebne dozvole za rušenje starog i gradnju novog objekta. Paradoksalno je da niko nije čekao odgovor iz Direkcije za imovinu, ni donošenje zakona o denacionalizaciji i restituciji - kaže dr Zoran Hajzler.

Nakon nacionalizacije, objekat na uglu ulica Petra Drapšina i Endrea Bajči Žilinskog, u starom jezgru Subotice, dat je na korišćenje „Čistoći i zelenilu", koje ga je kasnije izdalo ugostiteljima, ali je poslednjih godina zvrjao prazan i bio u zapuštenom stanju.

- Da su kupatilo i sanatorijum redovno održavani, danas bi imali veliku vrednost. Sada je sve srušeno, vredni predmeti i vitraži, koji predstavljaju kulturno nasleđe Subotice, odneti su ko zna gde.

Nenadoknadivo je emotivna bol koja je ovom otimačinom nanesena mojoj porodici i meni. Ne shvatam da Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika nije reagovao i zaustavio rušenje jer se objekat nalazi u zaštićenom gradskom jezgru - priča dr Hajzler.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Geza Vaš smatra da „Hajzlerovo kupatilo" nije imalo vrednosti koje bi trebalo sačuvati, pa je pre dve godine izdata saglasnost za rušenje.

- Istina je da se objekat nalazi u zaštićenom gradskom jezgru, ali bivše kupatilo je još davno pretvoreno u kancelarijski prostor. Naša komisija je izašla na teren i nije zatekla ništa od delova kupatila koje bi trebalo sačuvati. Moram naglasiti da mi nemamo veze sa imovinsko-pravnim odnosima vezanim za kupatilo i ne mešamo se u sporove bivših i novih vlasnika - ističe Vaš.

Dr Viktorija Aladžić, arhitekta i profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici, tvrdi da se prilikom obilaska „Hajzlerovog kupatila" 2005. godine, na licu mesta uverila da tamo ima dosta kulturno-istorijskih elemenata koji bi trebalo da se očuvaju.

Arhitektonsko nasleđe

Povodom rušenja „Hajzlerovog kupatila" oglasio se i subotički odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine, u čijem se saopštenju, između ostalog, kaže da je „nestanak ovog zdanja u najmanju ruku čudan, jer je ovaj objekat arhitektonsko nasleđe grada, a postoji i njegov zakoniti naslednik koji s punim pravom traži povrat imovine, na osnovu Zakona o denacionalizaciji i restituciji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.