Buka može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 19:50

Buka može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice

Od posledica buke godišnje umre desetine hiljada ljudi - podaci su Svetske zdravstvene organizacije. Osim najgorih, smrtnih posledica, izloženost buci na duže staze može, između ostalog, da izazove porast krvnog pritiska, nesanicu, nagluvost i kardio-vaskularne tegobe. Kako bi ukazali na to koliki je nivo buke u gradu i u kojoj meri nas ona opterećuje, a povodom Međunarodnog dana zaštite od buke, Visoka tehnička škola strukovnih studija organizovala je akciju u Futoškoj ulici, jednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od najprometnijih u Novom Sadu.

Svaki zvuk, bilo da nam je prijatan ili ne, ukoliko se jačinom izdvaja od ostalih, predstavlja buku, kojoj smo izloženi, kako u životnoj sredini, tako i u radnom okruženju.

Pored stresa, buka ukoliko smo joj konstantno izloženi, može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice i ona je jedan od najvećih zagađivača životne sredine. Na to su posebno želeli da ukažu studenti i zaposleni na Visokoј tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

"Buka preko 60 decibela izaziva određeno negativno dejstvo na naš organizam, utiče na rad endokrinog sistema, sistema organa za varenje i ono što je poražavajuće jeste da po nekim prvenama 80 miliona stanovništva Evrope koje živi u gradovima je opterećeno bukom ", kaže Vesna Petrović, profesorka fizike.

"Buka se izučava na studijskim programima zaštite u okviru predmeta fizičke štetnosti kao jedna od zagađujućih materija u smislu fizičkog polja koji utiče na životnu sredinu", kaže Saša Spajić, pomoćnik direktora za nastavu.

Rešenje za izloženost buci je jednostavno, ali u isto vreme i skoro nemoguće - izbegavati je. Sistemsko rešenje sa druge strane zahteva ozbiljna ulaganja i uključivanje svakog pojedinca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.