Izvor: Blic, 08.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brže lečenje krvnih sudova uz novi stent

U Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici juče je prvi put u zemlji ugrađena nova vrsta stenta obloženog progenitor endotelnim ćelijama, koje pospešuju ozdravljenje krvnog suda i smanjuju mogućnost ponovnog zapušenja. Operacije, koja pacijentima znatno skraćuje vreme oporavka, ali i smanjuje troškove lečenja, mogla bi da postanu stalna praksa od sledeće godine, ako Republički zavod za zdravstveno osiguranje prihvati ovu vrstu stenta.

Operaciju je pacijentkinji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je ranije pretrpela infarkt donjeg zida miokarda, uradio zamenik načelnika Klinike za kardiologiju Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine dr Vladimir Ivanović. On je za „Blic" rekao da je stent veoma pogodan za rukovanje kroz krvni sud, kao i da se pacijent oseća dobro nakon zahvata.

- Sama intervencija ne razlikuje se mnogo od implantacije običnog ili lekom obloženog stenta, ali sa strane pacijenta ima značajne efekte - izjavio je dr Ivanović.

Novi stent Institut za kardiovaskularne bolesti dobio je kao donaciju firme „Orbus najh" koja ih proizvodi za klinike širom Evrope, a u našem regionu, pre novosadske promocije podupirača krvnog suda, ovakva intervencija izvedena je jedino u Rumuniji.

- Nije slučajno što je za prvu prezentaciju nove vrste stentova i nove tehnologije odabran baš Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, jer je kroz naše dve kateterizacione sale tokom prošle godine prošlo 3.517 bolesnika, uz urađenih 1.265 interventnih procedura. Tokom prve polovine godine, broj bolesnika u našim salama je 2.075, uz 754 ugrađena stenta, što pokazuje tendenciju povećanja ukupnog rezultata do kraja godine - istakla je prof. dr Nada Čemerlić - Ađić, direktorka Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Ona navodi da kroz dve kateterizacione laboratorije u proseku prođe oko 20 pacijenata dnevno.

- Da li je novi stent revolucionaran, to ćemo videti, ali se nadam da će se uskoro naći na redovonom repertoaru intervencija u Institutu u Sremskoj Kamenici. Naša interventna kardiologija ni za milimetar ne zaostaje za svetom. Na raspolaganju imamo oko 2.000 stentova za ugradnju, što je pre samo nekoliko godina spadalo u domen mašte, i u ovom poslu smo rame uz rame sa svetskim kućama. Ne postoji kvalitetan stent koji se koristi u svetu a da ga mi nemamo u našim salama - istakao je prof. dr Robert Jung, načelnik Odeljenja za invazivnu kardiologiju.

On je naveo i da je pacijent kome je ugrađen ovakav stent lišen većih troškova, jer samo mesec dana se piju lekovi koji razređuju krv, za razliku od drugih stentova, gde se ti lekovi piju i duže od godinu dana, a koji, pored toga što onemogućavaju stvaranje krvnog ugruška, takođe mogu i da onemoguće hirurga da operiše istog pacijenta u slučaju preke potrebe.

Bez liste čekanja

Institut za kardiovaskularne bolesti možda je jedina bolnica u zemlji bez liste čekanja za ugradnju stentova.

- Na listi za ugradnju stenta trenutno ima sedam pacijenata, tako da praktično možemo reći da liste nema. Ona će zasigurno nestati kada se izgradi i treća hemodinamska laboratorija, zahvaljujući novcu koji je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, a očekuje se da će proraditi od septembra. Pre podne če biti elektrofiziolioška laboratorija, a popodne će biti hemodinamska laboratorija - kazala je Nada Čemerlić - Ađić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.