Bruceloza u Novim Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruceloza u Novim Karlovcima

INĐIJA - Pune tri godine nakon što je zbog bruceloze uništeno celo stado ovaca u Beški, ta zarazna bolest nedavno je otkrivena kod jedne krave muzare u domaćinstvu u Novim Karlovcima.

Odmah je zasedao Štab za suzbijanje infektivnih bolesti u opštini Inđija i preduzeo sve mere da se spreči širenje bolesti.

Kako je izjavio veterinarski inspektor Borivoj Cvejanović, zaražena životinja usmrćena je na human način i otpremljena u kafileriju.

Preduzete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su sve druge neophodne sanitarne i veterinarske mere da se spreči širenje bolesti. Kako su članovi domaćistva pili mleko od obolele krave, uzeta im je krv na analizu i čekaju se zvanični laboratorijski nalazi, piše „Građanski list".

Pored toga, posle četiri decenije, na teritoriji inđijske opštine otkrivena je i infektivna anemija konja kod jednog grla.

Zaraženi konj je uspavan, a nadležni vlasnicima konja prepuručuju da urade analize krvi svojih ljubimaca.

Naime, Beška i Novi Karlovci nadaleko su poznati po naprednim konjarskim zadrugama, grla poznatih odgajivača učestvuju na raznim smotrama širom Srbije i tako dolaze u kontakt s drugim životinjama, pa je neophodno da se proveri zdravstveno stanje svakog grla kako bi se predupredila masovnija pojava infektivne anemije konja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.