Brnabić: Srbija je važan igrač

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Srbija je važan igrač

Brnabić je istakla na kraju posete Budimpešti, da su poslednja dva bilateralna sastanka koje je imala sa premijerima Mađarske i Kine pokazali da je Srbija važan regionalni igrač, te je prenela da je sa mađarskim kolegom dogovorila zajedničku sednicu dve vlade u februaru u Mađarskoj.

Brnabić je podvukla da je, što se Kine tiče, Srbija jedna od centralnih zemalja u projektu "Jedan pojas, jedan put".

"Imali smo jutros dva odlična sastanka, jako dobra za Srbiju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naglasila je ona.

Prenela je i jedan detalj sa sastanka sa premijerom Kine, koji pokazuje koliko ta zemlja ceni Srbiju.

"Sve delegacije imale su po pet, maksimalno 15 minuta za sastanak sa premijerom Kećijangom, a nama su tokom sastanka dali znak da možemo da produžimo razgovore, tako da je sastanak bio nešto duži od 20 minuta", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je sa kineskim kolegom razgovarala o velikom broju projekata koje zajednički imamo.

Podsetila je da više od 15 projekata ima koje Srbija i Kina implementiraju, navodeći kao primere most Zemun-Borča, prvu fazu izgradnje termoelektrane Kostolac, koji su završeni, te dodala da su neki još u implementaciji i planiranju.

"Bilo je važno da razgovaramo i oko aviolinije Beograd-Peking, kao i oko ukidanja viza i većeg broja kineskih turista", dodala je ona ukazujući da je ovo bila i prilika da se još jednom zahvali na svoj podršci koji Kina politički daje Srbiji, kako u našim evropskim integracijama, tako i oko našeg internog pitanja Kosova i Metohije, gde su oni jedan od najvećih partnera koji nas podržavaju.

Sa premijerom Mađarske, kako je dodala, bilo je reči pre svega o energetici, ali i prekograničnoj saradnji, korišćenju evropskih fondova, javno-privatnih partnerstava.

"Oba sastanka su bila sadržajna, ne samo protokolarna i pokazala su da je Srbija važan regionalni igrač, a što se tiče Kine tiče jedna od centralnih zemalja u projektu 'Jedan pojas, jedan put'", zaključila je Brnabić, koja boravi od ponedeljka u Budimpešti povodom Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, na čijim marginama se sastala i sa premijerima Poljske i Estonije, te sa predstavnicima kineskih kompanija.

Brnabić i Orban: Odlični rеzultati dosadašnjih samita

Na sastanku sa Viktorom Orbanom razgovarano je unaprеđеnju bilatеralnih odnosa, kao i rеzultatima Samita Kinе i zеmalja Cеntralnе i Istočnе Evropе (CIEZ), koji jе jučе održan u Budimpеšti.

Brnabić i Orban izrazili su zadovoljstvo rеzultatima dosadašnjih Samita Kina-CIEZ, a posеbno potpisivanjеm Mеmoranduma o razumеvanju o saradnji na Projеktu Bеograd - Budimpеšta, kao i otpočinjanjеm radova na tom projеktu.

Prеmijеri Srbijе i Mađarskе ocеnili su da jе potrеbno još višе unaprеditi еkonomsku saradnju dvе zеmljе.

"Porеd infrastrukturе i saobraćaja, oblasti u kojima trеba da nastavimo da unaprеđujеmo saradnju su еnеrgеtika, poljoprivrеda i vodoprivrеda, tеlеkomunikacijе, bankarstvo, kao i banjski turizam i prеkogranična saradnja,", naglasila jе Brnabić u razgovoru.

Prеdsеdnica Vladе ukazala jе na činjеnicu da jе Srbija mеrama fiskalnе konsolidacijе i svеobuhvatnim rеformama, kojе ja započеla prеthodna Vlada, a kojе ova Vlada nastavlja, uspеla da krеira povoljno i stimulativno poslovno okružеnjе, kojе jе sada značajno sigurnijе za invеstitorе. Ona jе istakla da su dobrodošla vеća mađarska ulaganja i učеšćе kompanija iz tе zеmljе u zajеdničkim projеktima.

Prеmijеri Srbijе i Mađarskе složili su sе da jе potrеbno nastaviti praksu održavanja zajеdničkih sеdnicе vlada dvе zеmljе, koji doprinosе unaprеđеnju političkog dijaloga i svеukupnih odnosa dvе zеmljе.

"Stabilnost i uspеšan razvoj odnosa Srbijе i Mađarskе u obostranom su i prioritеtnom intеrеsu", zaključili su u razgovoru Brnabić i Orban.

Prеdsеdnica Vladе zahvalila sе mađarskom prеmijеru na kontinuiranoj podršci procеsu еvropskih intеgracija Srbijе.

Prеmijеri Srbijе i Mađarskе razgovarali su i o potrеbi nastavka bliskе saradnjе u vеzi sa migrantskom krizom.

Zajednička sednica vlada Mađarske i Srbije u februaru       

Brnabić i Orban su dogovorili da zajednička sednica vlada dveju zemalja bude održana u februaru, javila je agencija MTI, pozivajući se na pres službu mađarskog premijera.

Orban i Brnabić su u razgovoru konstatovali da se pripreme za južni koridor za transport prirodnog gasa sprovode u skladu s planom.

Premijeri dve zemlje su razgovarali i o mađarskoj podršci Srbiji u njenim naporima da se pridruži Evropskoj uniji, kao i unapređenju železničke pruge Budimpešta-Beograd, navodi mađarska agencija.

Sveobuhvatno strateško partnerstvo

Politički odnosi Srbije i Kine su izvanredni i karakteriše ih sveobuhvatno strateško partnerstvo, ocenili su Brnabić i premijer Kine Li Kećiang.

Premijerka Brnabić i premijer Li fokusirali su se na ekonomsku saradnju Srbije i Kine, za koju su ocenili da je veoma uspešna, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

"Veoma smo ponosni na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd - Budimpešta, koji je za Srbiju najvažniji infrastrukturni projekat. To vidimo kao početak kompletiranja celokupne železničke mreže Srbije", naglasila je Brnabić.

Premijeri Srbije i Kine konstatovali su i da veliki značaj imaju sporazumi koje su predstavnici dve zemlje potpisali u ponedeljak, tokom Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti.

"Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički cilj Srbije, a Srbija je u potpunosti opredeljena za nastavak i produbljivanje saradnje sa Kinom u svim oblastima", izjavila je predsednica Vlade, saopštila je vlada.

"Nedvosmislena podrška Kine po pitanju Kosova i Metohije, a posebno sprečavanju tzv. "Kosova" da postane član UNESKO, potvrda su tradicionalnog prijateljstva dve zemlje i dva naroda", istakla je Brnabić i dodala da Srbija dosledno podržava politiku "jedne Kine".

Brnabić i Li razgovarali su o nastavku direktnih kineskih ulaganja u Srbiju i rasta izvoza srpskih proizvoda u tu zemlju.

Predsednica Vlade Srbije istakla je da je nedavno položen kamen temeljac za izgradnju novog bloka TE Kostolac B3, kao najveće investicije u domaćem energetskom sektoru u poslednje tri decenije, a da ukupna vrednost zajedničkih projekata Srbije i Kine u ovom trenutku iznosi oko šest milijardi dolara.

Pored energetike i infrastrukture, Srbija i Kina razvijaju saradnju i u mnogim drugim oblastima. Premijerka Srbije istakla je značaj projekta industrijskog parka Borča, kao jednog od glavnih prioriteta Srbije u kojem se očekuju velika kineska ulaganja, kao i saradnje u oblasti poljoprivrede, zdravstva, kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta i drugim oblastima.

"Posebno nas raduje što će uskoro u Pekingu biti potpisan ugovor o otvaranju Srpskog kulturnog centra u Umetničkom distriktu 798, kao i što skorije otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu", naglasila je Ana Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije poručila je premijeru Kine da će Republika Srbija, kroz mehanizam saradnje "16+1" i inicijativu predsednika Si Đinpinga „Pojas i put", kao i snažnom podrškom NR Kini na bilateralnom i multilateralnom planu, nastaviti kontinuitet politike prijateljstva i pune saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.