Brnabić: Resetovati odnose Srbije i Crne Gore; Abazović: Ovde smo da okrenemo novi list

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 05:31

Brnabić: Resetovati odnose Srbije i Crne Gore; Abazović: Ovde smo da okrenemo novi list

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući i eru jako dobri i najboljih mogućih odnosa.

"Veoma nam je važna poseta, nadam se da ćemo uspeti ovom posetom da postignemo ono što znam da oboje želimo kao predsednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore i da uđemo u eru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa", istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dve zemljle.

"Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i Crnu Goru, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja", rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapređuje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbija pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

"Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti inicijative Otvoreni Balkan i bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama koje imamo oko koristi koje Otvoreni Balkan donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi ", poručila je Brnabićeva.

Istakla je da bi to puno značilo u ovim turbulentim vremenima i doprinelo većoj bezbednosti za građane.

To je ogorman zamajac, istakla je premijerka Srbije.

Kaže da je razgovor sa Abazovićem bio vrlo konkretan i da su definisana pitanja koja možemo brzo da rešavamo i koja mogu direktno i odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

Premijerka je rekla da već 12 godine između dve zemlje ne postoji direktan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

"To ne samo da povećava troškove poslovanja već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke", rekla je ona.

Brnabićeva kaže da će se danas i sutra razgovarati o tome i sa guvernerkom Narodna banke Srbije, kako bi se to pokrenulo sa mrtve tačke.

Istakla je da su razgovori vođeni i po pitanju snabdevanja hrane i energentima zbog aktuelne krize.

Ona je ponovila poruku predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima dovoljno hrane i da će i naši partneri u regionu imati hranu.

Brnabićeva je rekla da je Srbija izvoznik osnovnih namirnica kao što je pšenica, ulje, brašno i drugo.

"Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti", rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, Srne Gore i BiH u hidro sektoru, pošto tu postoje značajni potencijali, koje treba da iskoristimo, kako bi povećali energetske kapacitete.

Naglasila je da dve zemlje treba dalje infrastrukturno da se povežu putno i železnički i podsetila da je Srbija već počela da gradi autoput od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj da se što u kraćem roku povežemo infrastrukturno.

Ona je rekla da treba da se povežemo bolje i u železničkom saobraćaju, da ćemo zato rekonstruisati barsku prugu i napomenula da Luka Bar ima veliki značaj.

Brnabićeva je navela da smo u periodu januar - april ove godine imali trgovinsku razmenu između Srbije i Crne Gore u vrednosti od 307 miliona evra, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

"U ovoj 2022. će taj nivo preći milijardu evra. Ako rešimo pitanje platnog prometa, to lako možemo da pređemo. Želimo da budemo mnogo bliži politički i ekonomski", poručila je premijerka Srbije.

Abazović: Ovde smo da okrenemo novi list u našim odnosima

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović je rekao da mu je velika čast što je njegova prva poseta regionu baš u Beogradu i istakao da je došao kako bi se u odnosima dve zemlje okrenuo novi list.

"Mi smo ovde da okrenemo novi list i da podignemo nase političke i ukupne odnose na najvisi nivo", poručio je Abazović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

On je istakao da će politika njegove vlade i biti ista i sa drugima u regionu ali da je nepriodno da dve ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

"To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo u ih u korist građana Srbije i Crne Gore", rekao je Abazović.

On je izrazio uverenje da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu obostrano i da će se to zajedno uraditi jer nema pitanja vaznijeg od odnosa dve zemlje i nema pitanja koje ne moze da se resi ako ima dobre volje.

"A vidim da je ima", istakao je Abazović.

Abazoviću priređen doček ispred Palate Srbija

Premijera Crne Gore Dritana Abazovića je danas ispred Palate Srbija svečano dočekala premijeraka Ana Brnabić.

Abazovića je prethodno na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dve države.

Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka uslediće bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsednika Vlade Crne Gore, a potom i sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

Glavne teme razgovora biće, kako je Tanjugu rečeno ekonomsko i infrastrukturno povezivanje kao i praktična saradnja.

Abazovića su pored članova kabineta predsednice vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbijil, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore planiran je u 10.45 časova, posle koga su predviđene izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, a sastanak sa predsednikom parlamenta Dačićem planiran je za 14.45.

U crnogorskoj delegaciji je potpredsednik vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovicem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović.

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji i izrazio uverenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

"Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem", rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma "Rosulje".

Abazović je u ponedeljak rekao da od posete Beogradu, prve u regionu od stupanja na mesto premijera, očekuje da se resetuju odnosi dve zemlje. Naglasio je da dolazi u zemlju "koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu".

On je kazao da je bio u zvaničnoj poseti Briselu, pa i u SAD kao potpredsednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesovanje javnosti kao poseta Srbiji.

Vesić: Poseta Abrazovića je dobra, Srbijaq i Crna Gora su bratske države

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je danas da mu je veoma drago što premijer Crne Gore Dritan Abazović dolazi u posetu Srbiji, i dodao da ne postoje dve bliskije države od Srbije i Crne Gore.

"Mi smo tokom istorije radili kao dve države, a uvek sa istim ciljem. Dolazak premijera je dobar znak i verujem da će se takva saradnja nastaviti. Nadam se i da će u budućnosti biti moguće održavanje zajedničkih sednica vlada jer to bi bilo jako korisno za obe strane", rekao je Vesić na Studiju B.

Vesić je rekao i da očekuje pre ili kasnije da Crna Gora pristupi inicijativi "Otvoren Balkan", gde se već nalaze Severna Makedonija i Albanija i da imamo još snažniji glas nego sada.

"Srećan sam što je premijer Abrazović najavio potpisivanje ugovora između Crne Gore i Srpske Pravoslavne Crkve i da se na taj način konačno stavi tačka na sve ono što se dešavalo u Crnoj Gori i na pokušaj da se Srpska crkva marginalizuje", istakao je Vesić.

Vesić je naglasio da je ono što mi kao zemlja očekujemo jeste da se poštuju prava srpske zajednice, jer se u Crnoj Gori više od trećine stanovništva izjašnjava kao Srbi.

"Zato očekujemo da se srpska zajednica više uključi i da se prestane sa marginalizovanjem trećine stanovništva", rekao je Vesić, saopštila je SNS.

On je dodao da sa Crnom Gorom imamo zajedničke projekte kao što je izgradnja auto-puta Srbija -Crna Gora koji će biti od koristi za dalji razvoj najviše severa Crne Gore i zapadne Srbije.

Na pitanje šta će da bude sa Srbijom koja se sada nalazi između istoka i zapada, Vesić je podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali ne i politički neutralna.

"Deo smo Evrope i idemo ka putu Evropske unije. Osuđujemo agresiju na Ukrajinu i to smo jasno rekli prvog dana. Mi nemamo nijedan problem sa Ukrajinom, koja nije priznala samoproglašenu državu Kosova i Metohije. Ukrajinci su naša braća i sestre kao i Rusi. Iz ove pozicije samo možemo da čekamo da se sukob završi što pre. Mi glasamo za sve rezolucije u UN koje nemaju restrikcije i koje osuđuju napad na teritorijalni integritet, tu smo jasni. Nismo politički neutralni samo ne verujemo u delotvornost sankcija, jer smatramo da one pogađaju običan narod, a ne one protiv kojih su uvedene i to znamo iz ličnog primera. Naš jedini zadatak je da sačuvamo mir i stabilnost", zaključio je Vesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dritan Abazović danas u poseti Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jun.2022

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović dolazi danas u zvaničnu posetu Beogradu, gde će odvojeno razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.