Brnabić: Nemačka ključni partner i veliki izazov zbog odliva mozgova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2019, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Nemačka ključni partner i veliki izazov zbog odliva mozgova

Nemačka je ključni ekonomski partner Srbije i zemlja od koje mnogo učimo, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da je Nemačka istovremeno i veliki izazov za Srbiju zbog odliva radne snage u tu zemlju.

Premijerka je na panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači", kojim je otvoren Privredni forumu u Berlinu, a koji organizuje "Zidojče Cajtung", izrazila uverenje da će Nemačka još dugo ostati ekonomski lider u Evropi, navodeći da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ona naš ključni ekonomski partner i da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 60.000 radnika, kao i da su mnogi glavni investitori u Srbiji upravo iz Nemačke.

''Nemačke kompanije i poslodavci su glavni partneri u reformama Srbiji, a mi moramo da uradimo više da odliv mozgova preokrenemo u cirkulisanje mozgova, kao i da što više naših građana vratimo u zemlju'', rekla je premijerka, koja je drugu godinu zaredom bila gost Privrednog foruma u Berlinu, a dobila je poziv da učestvuje i sledeće godine.

Brnabić je kazala da se Srbija i ostale zemlje Balkana suočavaju sa brojnim lokalnim i globalnim izazovima, pri čemu je kao lokalne izazove navela regionalnu povezanost, stabilnost, i percepciju regiona koja je, kako je ocenila, dugo bila problematična.

''Drugi veliki izazov za nas je odliv mozgova i Srbija mora da se bori da ne izgubi ključne potencijale za njen razvoj'', rekla je Brnabić koja je i prošle godine učestvovala na Privrednom forumu u Berlinu.

Dodala je da Srbija mnogo može da nauči od Nemačke i kao primer navela uvođenje dualnog obrazovanja zasnovanog na nemačkom modelu u srpsko školstvo.

''Sada idemo korak dalje i digitalizujemo taj sistem'', kazala je Brnabić.

Kao globalne izazove za Srbiju i ostale zemlje na Balkanu označila je klimatske promene, migracije, terorizam i ekstremizam, populizam , digitalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić je istakla da je to jedina šansa da Srbiju uhvati korak za razvijenim zemljama.

Kako je rekla, u poslednjih godinu dana urađeno je mnogo u toj oblasti, pre svega u obrazovanju, navodeći da je informatika osnovne škole i da se od petog razreda uči programiranje.

''Za dve godine imaćemo decu koja završavaju osnovnu školu sa znanjem četiri programska jezika'', rekla je premijerka.

Naglasila je da je cilj Srbije da ima ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama i dodala da je država uložila milione evra u razvoj nauke, startapova,haj-tek tehnologija, kao da je osnovan Fond za nauku.

Brnabić je ocenila da vlada ima ključnu ulogu u određenju smernica za razvoj i transformaciju ekonomije i dodala je da je potrebno što više podstaći samozapošljavanje, razvoj preduzetništva i stvaranje malih kompanija.

Mihael Sen iz kompanije ''Simens'' istakao je da ekonomija zahteva stabilnost i da ta kompanija, koja ima dve fabrike u Srbiji, želi da pomogne Srbiji u transformaciji njene ekonomije.

On je ukazao da će pitanje energetike promeniti svet i da će u budućnosti na energiji graditi i zasnivati ekonomski i socijalni sistemi.

''Postoje nove, ekološki prihvatljivije tehnologije, poput vodonične. Kompanije, političari, regulator i društvo moramo da ih dovedemo do ''industrijske zrelosti''. Jeru svetu raste potražnja za energijom'', naveo je Zen.

Na panelu su učestvovali i Diter Kemp iz Saveza nemačkih privrednika i Andelika Renkhof Muke iz kompanije "Varem".

"Mali šengen" jedina šansa za brži rast i razvoj

Stabilniji i predvidljiviji Balkan, na kom postoji slobodno kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga, jedina je šansa da postanemo mnogo konkurentniji i da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada i zato je potrebna apsolutna podrška za inicijativu "malog šengena", poručila je ona.

"Važno mi je bilo da pomenem da je saradnja Zapadnog Balkana izuzetno važna i da je najvažnija inicijativa u poslednjih nekoliko decenija, upravo ova inicijativa 'mini šengena', koju je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić", rekla je Brnabić.

Nama je potrebna apsolutna podrška za tu inicijativu, podvukla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, ono što se stvara kao veće, slobodnije tržište između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a čemu će se, nada se, pridružiti i ostali u regionu, pravi je signal kakav treba da se šalje na sličnim konferencijama, pred investitorima i političarima.

"Stabilniji i predvidljiviji Balkan, gde postoji sloboda kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga je jedina šansa za nas da postanemo mnogo konkurentiji, da se razvijamo i rastemo mnogo brže nego do sada", podvukla je Brnabić u izjavi novinarima.

Dodala je da svi treba da budu svesni da ćemo dugo nakon što postanemo predvidljivi i potpuno stabilan region za poslovanje, imati problem percepcije, odnosno to kako drugi vide naš region.

"Što pre adresiramo i taj problem i pokažemo na ovakvim konferencijama šta radimo za bolji, stabilniji region, imaćemo bolje rezultate, u smislu promene percepcije i dolaska sve više investitora", rekla je Brnabić.

Premijerka je izrazila zadovoljstvo što je dobila poziv "Zidojče Cajtunga" drugu godinu za redom da učestvuje na Forumu, jer je to, kaže, veliko priznanje za reforme u Srbiji.

"Ove godine je veće interesovanje za to kao ide digitalna transformacija, kakvi su rezultati, uz velike pohvale za ono što radimo, posebno u reformi sistema obrazovanja, kao i za to što se otvaraju istraživački centri u Srbiji", prenela je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija prepoznata u Evropi po tome da je naša konkurentna prednost su IT uslugama, znanju, mladim talentovanim ljudima, kao konkurentna destinacija za ulaganje u napredne tehnologije, te dodala da se nada da će rezultati doći u narednim godinama.

Ponovila je da se spremaju posebne poreske olakšice za one koji se vraćaju iz dijaspore, koje podrazumevaju da će kompanije koje zapošljavaju ljude iz dijaspore, koji imaju platu u visini tri prosečne zarade, u narednih pet godina biti oslobođene 70 odsto poreza na zarade.

"Uputili smo u Skupštinu predlog zakona za posebne poreske olakšice, ako to parlament prihvati, od sledeće godine ćemo ih imati", dodala je Brbnabić.

Ponovila je da je Nemačka jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, čije kompanije zapošljavaju u našoj zemlji više 60.000 ljudi, te dodala da većina njih planira širenje na našem tržištu i nova zapošljavanja.

"Imamo nemačke kompanije koje sve više otvaraju istraživačke i razvojne centre, za koje se nadamo da će u budućnosti kreirati intelektualnu svojinu u Srbiji i plasirati je iz Srbije, što će dati potpuno drugačiji imidž zemlje, kao investicione destinacije, i generalno će 'povući' rast plata, penzija i životnog standarda", rekla je Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Brnabić na Privrednom forumu u Berlinu: Više od 60 govornika iz različitih zemalja

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Nov.2019

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas u Berlinu na Privrednom forumu, koji organizuje list "Zidojče cajtung"...Kako je saopšteno iz njenog kabineta, premijerka Brnabić govoriće na prvom panelu pod nazivom "Svet u previranju - Zajedno smo jači"...Na istom panelu, učestvovaće...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.