Bolesti krvotoka glavni uzroci smrti Vojvođana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2015, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolesti krvotoka glavni uzroci smrti Vojvođana

Pokrajinska vlada zadužila je danas resorni sekretarijat za zdravstvo da predloži aktivnosti kako bi se unparedilo zdravlje građana, pre svega kako bi se smanjilo obolevanje od malignih i kardiovaskularnih bolesti.

Kako je saopšteno posle sednice pokrajinske vlade, resorni sekretarijat zadužen je da sprovede javno-zdravstvene aktivnosti na "zdravstvenom prosvećivanju stanovništva" koje se odnose na razvoj zdravog stila života, promene navika u ishrani, fizičke aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i druge faktore rizika za nastanak bolesti.

Dodaje se da je povišen krvni pritisak vodeća dijagnoza kod stanovnika Vojvodine, dok su u stacionarnim ustanovama u Vojvodini po učestalosti na prva tri mesta zloćudni tumor dojke, zloćudni tumor dušnika i pluća i infarkt mozga.

Vodeći uzroci smrti stanovništva u Vojvodini su bolesti sistema krvotoka 53,5 odsto i tumori sa 23,1 odsto.

Pokrajinska vlada imenovala je danas Aleksandra Redžeka, doktora medicine, specijalistu opšte hirurgije-kardiohirurgije, za direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, na period od četiri godine, piše u saopštenju.

Vlada je ovlastila pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Slobodana Puzovića da potpiše Deklaraciju mreže zaštićenih područja u savskom slivu - Sava Parks, čime se i Vojvodina pridružuje aktivnostima ostalih potpisnika na očuvanju prirode duž reke Save, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vojvođani najviše umiru od bolesti sistema krvotoka

Izvor: Blic, 16.Apr.2015

Pokrajinska vlada zadužila je danas resorni sekretarijat za zdravstvo da predloži aktivnosti kako bi se unparedilo zdravlje građana, pre svega kako bi se smanjilo obolevanje od malignih i kardiovaskularnih bolesti...Kako je saopšteno posle sednice pokrajinske vlade, resorni sekretarijat zadužen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.