Bol nije dobar saputnik za život (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2021, 12:32

Bol nije dobar saputnik za život (AUDIO)

Kod gotovo svih bolesti i povreda javlja se bol. Nikako ga ne treba zanemariti i uzimati lekove na svoju ruku, jer što bol duže traje, duže će trajati izlečenje. Izlečenje je ipak moguće i zahvaljujući modernom pristupu terapiji bola, danas niko ne treba da živi sa bolom, poručuje ansteziolog i stručnjak medicine bola doktor Zoran Dragić.

"Terapija bola može da se primeni na sva bolna stanja i sve pacijente. Bol mora biti definisan, zbog čega se javio, koliko dugo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << traje i tek tada se može pružiti pomoć pacijentu" rekao je dr Dragić.

Svaki pacijent treba da zna da ne treba da živi sa bolom niti da čeka da on sam od sebe prođe.

Bol se deli na akutan ili dobar bol i hroničan, ili loš bol. Dobar je onaj koji se javlja u početku i opominje nas da se u našem organizmu dešava nešto loše i da treba da obratimo pažnju da odstranimo njegov uzrok. Ako to ne uradimo, taj bol, za izvesno vreme, prelazi u hroničan te je tako naš provodni sistem stalno "zbunjen" a bol prisutan.

"Dužina trpljenja bola je srazmerna dužini oporavka bola. Najčešće nam se javljaju pacijentkinje sa mirgrenoznim bolovima, i pacijenti oba pola sa sportskim povredama" kaže lekar.

Kod migrena, lekari prvo proređuju napade, pa sve do potpunog izlečenja. Što se tiče sportskih povreda, prvo se rešavaju u akutnom periodu a zatim i operativno. Ove boli se javljaju kod mlađih osoba.

Kod osoba u srednjim godinama je najizraženiji bol u leđima, kukovima i bol u vratu koji se širi u obe ruke. Te boli su proizvod našeg sedećeg načina života i manjka fizičke aktivnosti.

Prva faza lečenja, kaže doktor Dragić, je obezboljavanje ali je nakon toga bitna promena načina života.

Metode lečenja su nakon medikamentozne, primena perifernih blokada, pa sve do hirurških intervencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.