Bojkot Crkve zbog smene sveštenika?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkot Crkve zbog smene sveštenika?

Samo nekoliko dana od obeležavanja crkvene i seoske slave u Bačkom Gradištu su se, među pravoslavnim življem, uzburkali duhovi i skupljali potpisi na peticiji. Povod je smenjivanje ovdašnjeg paroha.

Uoči nedeljnog odlaska u Novi Sad za kada su tražili prijem kod vladike bačkog Irineja pedesetak žitelja Bačkog Gradišta okupilo se pred pravoslavnim hramom kako bi iskazali nezadovoljstvo iznenadnom smenom ovdašnjeg pravoslavnog sveštenika.

"Svojim delima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kratko vreme pokazao napredak u crkvi, u parohijskom domu i na groblju uz privlačenje novih vernika. Iza toga je neka druga pozadina i nećemo dozvoliti ni vladici, ni protonamesniku da manipulišu gradištanskim vernicima", kaže jedan od okupljenih, Dragan Crnojački.

"Tri godine nismo imali sveštenika. Gde su pare koje smo za to vreme uplaćivali i koje smo davali na tas? Koliko je od tih para bilo šta urađeno na crkvi ili parohijskom domu", kategoričan je organizator peticije i protesta Vladimir Jovanović.

"Nikada nismo imali takvog sveštenika do sada. Izuzetan čovek, koji zna kako da se ponaša i sa bogatima i siromašnima, kao i školovanima i neškolovanima. Izgleda da je njegova jedina greška što je vredan i radan", ogorčeno govori Vukosava Marković.

Na pitanje šta će preduzeti ukoliko vladika ne usliši njihove molbe, bili su kategorični:

"Bojkotovaćemo Crkvu. Neka vladika dođe i bude sam na bogosluženju", kaže Jovanović

"Moliću se Bogu kod kuće. Neću ići u Crkvu, jer znam da će se namestiti sveštenik po nečijoj volji i želji", dodaje Vukosava Marković.

Jovanović kaže da organizuju dva autobusa ovdašnjih vernika, kojima će ići u Beograd, da njihovo mišljenje čuje i patrijarh Irinej, kome su, kao i vladici, već poslali peticiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.