Centralna proslava Nacionalnog praznika Rusina održana u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2020, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna proslava Nacionalnog praznika Rusina održana u Šidu

Centralna proslava Nacionalnog praznika Rusina u Srbiji održana je danas u Šidu, a počela je u 17 sati, Arhijerejskom blagodarnom liturgijom u crkvi Preobraženja Gospodnjeg, koju je predvodio preosvešteni vladika kir Georgij Džudžar, uz sasluženje sveštenika iz grkokatoličkih parohija.

U Ruskom domu u Šidu u 18,15 pripremljen je "Etno sto", sa tradicionalnim jelima koje je pripremilo Udruženje žena "Marija", a koje postoji u okviru KPD "Đura Kiš".

U holu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Opštine Šid u 19 sati je otvorena izložba slika likovnih umetnika kolonija "Ruski dvor" kao i izložba fotografija Ivone Torma Džamić.

U kulturno-obrazovnom centru u 20 sati je održana Svečana akademija sa rusinskim reprezentativnim umetnicima, a svoj blok je imao i domaćini iz KPD "Đura Kiš".

Posle svečane akademije proslava je završena koktelom u restoranu "Dalas" u Berkasovu.

Mirović na obeležavanju Nacionalnog praznika Rusina

Svečanoj akademiji večeras u Šidu, povodom Nacionalnog praznika Rusina, prisustvovao je i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na početak naseljavanja Rusina na teritoriji današnje AP Vojvodine, a ovaj dan, na predlog Pokrajinske vlade, a odlukom Skupštine Vojvodine, 2018. godine postao je i datum od pokrajinskog značaja, rekao je Mirović.

"U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime čestitam vam praznik, koji je ujedno i praznik svih nas. Očuvanje i poboljšavanje uslova za rusinsku, kao i za druge nacionalne manjine, smatramo jednim od svojih najvažnijih zadataka kao bismo našu Vojvodinu i našu Srbiju učinili bogatijom, uspešnijom i lepšom", naglasio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada.

Predsednik je dodao da je zajednica kojoj svi pripadamo Rusinima uzvratila stvaranjem uslova da u svim segmentima sačuvaju i razvijaju svoj identitet.

To podrazumeva obrazovanje na svim nivoima, od predškolskog do fakultetskog, informisanje na rusinskom jeziku - tradicionalni nedeljnik "Ruske slovo" i druga izdanja istoimene izdavačke kuće, Redakciju na rusinskom jeziku u okviru Radio-televizije Vojvodine, kao i podršku Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina.

"Rusini u AP Vojvodini kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama iskazuju svoju osobenost i različitost, i mi smo im na tome zahvalni, jer na taj način negujemo naš identitet", kazao je predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.