Izvor: Magyar Szó, 22.Dec.2015, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blago Vojvodine

U petak popodne, u zgradi Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, sa rukovodstvom saradnika zavoda Tamaša Varge održano je stručno informisanje i savetovanje za rukovodioce vojvođanskih mađarskih kulturnih udruženja, kao i za svakoga zainteresovanog pri osnivanju vojvođanske Riznice vrednosti i lokalnih pokreta hungarikuma.

Tamaš Varga na stručnom savetovanju

- Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara učestvuje u konkursu koji je raspisao Državni sekretarijat za nacionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << politiku i Ministarstvo za poljoprivredu. Ovaj posao se prostire po celoj Vojvodini i ogleda se u pružanju podrške i pomoći naseljima gde žive Mađari, tačnije kako da pronađu i arhiviraju lokalne vrednosti, koje će nakon toga biti pristupačni na internet stranici koja će se i kreirati u tom cilju. Naravno, naš krajnji cilj je da među vrednostima koje poseduju naselja gde žive vojvođanski Mađari pronađemo one zaista specifične koje mogu postati hungarikumi, no ovaj proces je važan i iz drugih razloga. Pošto je svaka vrednost značajna, veoma je važno da vrednosti koje su u opasnosti od zaborava sačuvamo, a sa druge strane, zahvaljujući ovom prikupljačkom radu, pronađene vrednosti doprinose i reklami datog naselja, jača identitet i zajedništvo mađarskih zajednica i pruža mogućnost da se za lokalne vrednosti, specifičnosti, zainteresuju i oni koji inače o tim vrednostima nisu ni znali. U Vojvodini smo do sada informativno predavanje održali u 18 naselja gde žive Mađari i skoro smo svugde naišli na otvorenost i razumevanje. Šta više, u nekim sredinama je već odrađeno istraživanje, što potvrđuju i dokumentarci i izdate knjige – kaže za „Mađar so” Tamaš Varga, dodajući da se još mnogo lokalnih vrednosti može pronaći skriveno, a te vrednosti žitelji određene sredine smatraju svakodnevnim, ali postoji nada da će se vremenom i one naći u evidenciji. Saradnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara predlažu da se u svakom naselju formira komisija za vrednosti koja bi se sastojala od aktivnih članova, koji bi pored istraživačkog rada odlučivali i o tome šta od prikupljenih lokalnih vrednosti zaista predstavlja vrednost, a šta ne, i šta će se uvrstiti u bazu podataka Riznice vrednosti i na koji će se to način vršiti.

Na otvaranju susreta Martina Gondi, direktorica zavoda, je rekla da će prezentacija internet stranice, koja je trenutno u pripremi, biti u januaru.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.