„Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2015, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“

Promocija publikacije „Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“ održaće se u utorak 10. februara, sa početkom u 12 časova, u Multimedijalnom centru Akademije umetnosti u Novom Sadu, ul. Đure Jakšića 7.

Projekat "Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad" predstavlja inicijativu umetnika i studenata akademija umetnosti (iz zemalja EU) ka problemskom promišljanju i delovanju u aktuelnoj praksi neodgovornog urbanog planiranja i ka analizi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javne skulpture u prostoru grada, sa posebnim osvrtom na slučaj Novog Sada i problem postavljanja skulptura upitnih estetskih vrednosti kao i njihovog lošeg pozicioniranja na području grada.

Osnovni cilj projekta bio je analiza određene problematike, kritičko sagledavanje, kreativno promišljanje kao i stvaranje predloga za alternativni dizajn prostora i uspostavljanje dobre prakse urbanog planiranja grada Novog Sada uz pomoć 15 umetnika iz 4 različite zemlje: Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije.

Aktivnosti u okviru projekta podrazumevali su radionicu, izložbu radova i štampanje ove publikacije, navodi se u saopštenju Akademije umetnosti.

Sama publikacija obuhvata izabrane umetničke, teoretske radove i idejna rešenja svih učesnika radionice, kao i sva stručna izlaganja pozvanih predavača i predstavlja kompleksnu studiju jednog problemskog istraživanja, namenjenog široj zajednici: lokalnoj, u regionu i u širem okruženju. Njena posebna svrha je podizanje svesti i odgovornosti institucija lokalne samourave i nadležnog ministarstva; odgovornosti onih koji stvaraju i uređuju sisteme u praksi izbora i postavljanja skulptura/umetničkih dela u javni prostor grada.

Projekat „Bizarre Love Triangle. The Public Sculptures of Novi Sad“ se finansira sredstvima International Visegrad Fund-a sa sedištem u Bratislavi, Slovačka. Nosilac projekta je Akademija umetnosti u Novom Sadu, a partneri na projektu su Univerzitet umetnosti u Poznanu iz Poljske, Akademija umetnosti Banska Bistrica iz Slovačke i Univerzitet u Pečuju, Fakultet muzičkih i vizuelnih umetnosti iz Mađarske.

Na promociji će govoriti prof. Bosiljka Zirojević Lečić, šef Departmana likovnih umetnosti (AUNS), takođe koordinator i autor projekta; prof. Dubravka Lazić, prodekan Akademije umetnosti; prof. Miroslav Šilić, učesnik i predavač u okviru projekta, kao i studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Konferenciju će voditi Bojana Borković, saradnik za marketing i međunarodnu saradnju Akademije umetnosti u Novom Sadu, administrator projekta.

Za više informacijaposetite zvanični sajt projekta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.