Biseri varoši: Slikar Petar Mirković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biseri varoši: Slikar Petar Mirković

Ko je umetnik i kako on treba da prati svoje porive, koliko umetnost može da menja svest čoveka, da li je Novi Sad zaslužio da bude evropska prestonica kulture? O svemu tome nam priča ovonedeljni gost rubrike "Biseri varoši", umetnik Petar Mirković.

Crtež je najosnovnije izražajno sredstvo ovog umetnika. A s nama je podelio šta se nalazi na njegovim crtežima, i gde je do sada izlagao radove.

"Važno je da se nalazi nešto što je meni uzbudljivo i što me privlači. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Na crtežima su uglavnom scene neke koje pravim kao imaginarne filmove, režiram ih i posle crtam. Trudim se da crtež stavim u neki savremeni kontekst", kaže Petar.

Umetnost je zaslužna za ono kako svet izgleda danas, kaže Petar.

"Mogu samo da se trudim i da radim ono što mene ispunjava i što mene iznutra motiviše da to radim. Svakako moramo pratiti unutrašnji glas i duboku podsvest i biće, i onda možemo očekivati dobre stvari", dodaje naš sagovornik.

Misli da je dobra stvar to što je Novi Sad izabran za evropsku prestonicu kulture, ali je pitanje kako ćemo to iskoristiti.

"Postavlja se pitanje kapaciteta i koliko uopšte imamo stručnih ljudi da bi tako veliki projekat izgurali. Ako želimo dobar rezultat potrebno je puno znanja", ocenio je on.

Slikar i vajar, Petar Mirković, završava svoju priču i kaže da je kulturna scena poslednjih 20 godina potpuno zanemarena, pa se brine na koji način se to može oporaviti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.