Biciklom preko Gvozdene zavese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biciklom preko Gvozdene zavese

U Turističkom savezu Srbije su danas predstavljeni ciklo-turistička mreža Srbije i tri evropska koridora - EuroVelo 6, EuroVelo 11, EuroVelo 13, rute koje prolaze kroz Srbiju i spajaju Atlanski okean i Crno more, Baltičko i Egejsko more.

Prikazan je i film Rambo Amadeusa "Biciklom u Evropu preko rute Gvozdene zavese" je tuda idu ti putevi namenjeni biciklistima-turistima.

"Predstavili smo projekat biciklističku stazu duž nekadašnje 'Staze Gvozdene zavese', dužine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 10.000 kilometra - od Finske na severu, do Turske na jugu. U Srbiji je 800 kilometara te staze", rekao je agenciji Beta predsednik "Jugocikling kampanje" Mirko Radovanac.

Značajno je to, rekao je Radovanac, da se iz Srbije "u Evropu ide i biciklom, da nam Evropa dolazi i biciklom, a, kao što ćemo imati evropske puteve (za motorna vozila), imaćemo i atraktivne biciklističke puteve".

"Lokaliteti, opštine sa atraktivnim predelima kakvih je mnogo u Srbiji, moći će da iskoriste priliku... ukoliko se pripreme i naprave ugostiteljske i druge objekte koji zanimaju bicikliste", dodao je Radovanac.

U Srbiji najznačajnija su tri glavna pravca duž bivše "Gvozdene zavese": Dunavska staza i staze kroz centar Srbije dolinama Dunava, Save, Tise, Drine, Morave, Ibra. Uz njih su spomenici kulture od antičkih, preko srednjevekovnih, otomanskih, do baroknih vremena, a raznovrstan ravničarski, brdski i planinski teren zadovoljava mogućnosti svih putnika-biciklista.

"Dunavska ruta je adut Srbije jer je dobro označena i ušla je u evropske bedekere, a povećanje broja turista-biciklista je već znatno. Za bicikliste sa svih strana Evrope posebno su interesantni Đerdapska klisura, Lepenski vir, Viminacijum, Staze rimskih imperatora, a još je mnogo drugih interesantnih predela u koje pokušavamo da dovedemo bicikliste", rekao je Radovanac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Radoavanac: Stazom duž Gvovzdene zavese u Evropu i iz Evrope

Izvor: Beta Video, 19.Nov.2014

BEOGRAD - U Turističkom savezu Srbije su danas predstavljeni ciklo-turistička mreža Srbije i tri evropska koridora - koja prolaze kroz Srbiju i spajaju Atlanski okean i Crno more, Baltičko i Egejsko more ``Predstavili smo projekat bicklističku stazu duž nekadašnje `Staze Gvozdene zavese`, dužine...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.