Bezbednost dece na internetu nije na zadovoljavajućem nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 20:19

Bezbednost dece na internetu nije na zadovoljavajućem nivou

Obeležen je Međunarodni dan sigurnijeg interneta u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu. U planu su brojni projekti uz pomoć kojih će se, zajedničkom saradnjom ministarstva i organizacije, raditi na podizanju svesti kod dece školskog uzrasta.

Prema podacima i istraživanjima Centra za nestalu i zlostavljanu decu, devedeset odsto anketirane dece, uzrasta između petnaest i osamnaest godina imala su određena iskustva vezana za seksualno zlostavljanje, dok je oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dvanaest posto dece razmenjivalo seksualne sadržaje, a pet odsto pod ucenom.

"To je jedan zabrinjavajući podatak, vid ucene, razmenjujući video materijale i na to nas upozorava Interpol nekoliko godina unazad, što je zaista vrlo važna činjenica sa kojom se moramo susresti i na koju moramo reagovati", ističe Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ističu da su savremene tehnologije od velikog značaja, ali da deca često nisu upoznata sa načinom korišćenja interneta, te da je potrebno sprovoditi brojne projekte kako bi se mladi upoznali sa prednostima i manama, koje internet nosi sa sobom.

"Poslednji naš IT karavan bio je jako uspešan i popularan zato što su se deca takmičila i to je kod njih izazivalo veliku motivaciju i uzbuđenje, međutim izbila je pandemija i morali smo da prekinemo sa tom dobrom praksom ali nadamo se da ćemo za sledeću školsku sezonu moći da ponovo oživimo taj naš projekat", kaže Tatjana Matić, Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacije.

Prema prikupljenim podacima organizacija, bezbednost dece na internetu nije na zadovoljavajućem nivou i potrebno je dodatno raditi na planovima uz pomoć kojih će na najefikasniji način pristupiti deci, uz konkretne vidove podrške i saradnje sa nadležnima.

"Hoćemo da potpišemo jedan sporazum o saradnji, hoćemo da konkretizujemo tu saradnju i hoćemo da kao Pokrajinski sekretarijat za turizam, privredu i telekomunikaciju imamo tesnu vezu, tesnu saradnju upravo u tom polju koji se odnosi na telekomunikaciju, odnosno koji se odnosi na siguran internet", kaže Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu, turizam i telekomunikaciju.

Centar za sigurniji internet svakodnevno komunicira sa mladima koji imaju probleme na internetu, te veliki broj stručnjaka apeluje da se i bezazlene situacije prijavljuju ukoliko se osetite ugroženo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.