Bez vode po 12 sati

Izvor: Blic, 12.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez vode po 12 sati

ODŽACI - Građani Odžaka godinama od gradske vlasti traže da reši nasušno pitanje - snabdevanje vodom. Pre jedne decenije u Odžacima je zabranjena upotreba vode zbog arsena, a kada je posle godinu dana završena fabrika vode, pokazalo se da su stručnjaci bežeći od arsena, na većoj dubini, došli do vode sa prekomernim količinama kamenca.

Tvrdoća vode sa novog izvorišta duplo je veća od normalne pa od nje stradaju kućni aparati, a trgovci su izračunali da je prosečan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vek bojlera u Odžacima svega dve i po godine. Da sve bude još gore, pre dve godine u vodovodu su se pojavili crvići, a kada je i taj problem rešen, ovoga leta se pokazalo da vode nema dovoljno i da je trebalo graditi rezervoare većeg kapaciteta.

Nadležni su se odlučili za restrikcije u isporuci koje traju od pet do 12 sati, zavisno od potrošnje.

- Znam da mnogi u Vojvodini danas imaju problem sa vodom, ali to nije uteha. Ako nemamo kvalitet, bilo bi lepo da bar imamo dovoljno tečnosti za kupanje i slične potrebe. Isključenja dugo traju i teško nam padaju, posebno mojim unucima - kaže Miodrag Nikolić.

Svetlana Ninić kaže da ima dvoje dece i da je zbog toga prinuđena da pravi rezerve za kupanje: vodu natoči kada je ima, a posude kasnije greje na suncu.

Dragica Lazarević i članovi njene porodice na radnom mestu imaju dovoljno vode, ali kod kuće ih sačeka restrikcija. Nikola Vignjević se žali da je pre dva dana došao sa mora i bio neprijatno iznenađen kad je zatekao suve slavine.

Odgovorni u Komunalnom javnom preduzeću „Usluga" kažu da Odžačani troše prekomerne količine vode. Svetski prosek je 150 litara po osobi dnevno, a u ovom gradu prosek je čak 240 litara po osobi. Čim padne kiša i prestane zalivanje bašta, nalivanje dečjih bazena, vode će biti dovoljno. Komunalci upozoravaju da će oni koji troše mnogo vode ubuduće to morati i da plate.

- Odlučili smo se za blok tarifu. Cena po kubiku do pet kubika biće 19,91 dinar, a preko pet kubika potrošači će morati da plate 59,77 dinara - kaže Dragan Hrnjak, direktor „Usluge".

On obećava da će ugradnjom novog filtera kapacitet biti povećan sa sadašnjih 31 na 46 litara u sekundi, ali ni to neće zadovoljiti potrošnju u špicu koja prelazi 100 litara.

Bunari na njivama

- Planiramo i da stimulišemo bušenje bunara na njivama i farmama, jer ne vidimo izlaz u stalnom ulaganju u povećanje kapaciteta zarad potrošnje u dva najtoplija meseca - kaže Hrnjak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.