Bez vode i po 40 sati

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez vode i po 40 sati

Loš pritisak vode oseća se u poslednja dva dana u celom gradu, a nestašicama koje traju od petka uveče na temperaturi od 37 stepeni posebno su pogođeni stanari Novog naselja, Detelinare, cela sremska strana i periferni delovi grada. Pojedini potrošači vode nisu imali i više od 40 sati. U „Vodovodu" za nestašice krive ekstremnu potrošnju od 300 litara dnevno po stanovniku i nadaju se da će snabdevanje biti normalizovano za dan ili dva, sa padom temperature.

- Strašno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je bilo celog leta, ali poslednja dva dana su neizdrživa. Ma, ko to zaliva bašte u tri ujutro, pa da nam ni tada ne stiže voda? Ne mogu da verujem da je potrošnja tolika da nama voda ne stiže ni ranom zorom! Od petka nemamo vode ni za pranje ruku, a kamoli za nešto drugo. Stigla je na tri sata i to sa takvim pritiskom da je trebalo desetak minuta da se napuni bokal ili lavor. Ni česme u okolini da uzmemo vode, kupujem po četiri petolitarska balona dnevno samo da preguramo dan. Živimo u gradu, a bez vode smo 40 sati! - ogorčena je Marija K. iz Ulice Janka Čmelika.

U „Vodovodu" ističu da isporučuju maksimalnu količinu vode i insistiraju na tome da potrošnja u krajevima grada koji ne kubure sa nestašicama mora biti racionalnija. Rukovodilac Službe vodovodne mreže Nikica Ivić navodi da, iako imaju pojedine tehničke probleme na izvorištima, ne znači da ona presušuju ili da ne može da se ispumpa potrebna količina vode. On kaže da je velika potrošnja očekivana zbog visokih temperatura, ali da problema ne bi bilo da se građani ponašaju odgovorno.

- Prema podacima koje imamo, probleme sa vodosnabdevanjem ima u svim naseljima na rubnim krajevima mreže, poput Kovilja, Stepanovića, u skoro svim naseljima na sremskoj strani, kao i u Adicama i na višim spratovima mnogih zgrada. Problematično je Novo naselje, posebno u bloku oko Ulice Mileve Marić, i Nova Detelinara - kaže Ivić.

Prema njegovim rečima, građani u tim delovima grada će probleme imati dok ne padne kiša, što će prekinuti nepotrebnu potrošnju vode polivanjem bašti, dvorišta, asfalta ispred prodavnica i lokala, pranja automobila i punjenja bazena.

Veći cevovodi za Novo naselje i Adice

Nikica Ivić dodaje da Adice, Nova Detelinara i Novo naselje kubure s vodom i zato što je tu potrošnja porasla nakon novogradnje i doseljavanja, a nedostaju veći cevovodi.

- Očekujemo da ćemo sledeće godine postavimo veći cevovod koji će omogućiti bolji protok vode ka Novom naselju i Detelinari, dok će problem snabdevanja stanovnika Adica biti rešen izgradnjom magistralnog cevovoda. Cevovod će se protezati od raskrsnice Bulevara Cara Lazara i ulice Cara Dušana do GSP-a na Futoškom putu, pa dalje prema Futogu - objašnjava Ivić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.