Bez posla 2.000 ljudi

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posla 2.000 ljudi

ODŽACI - Privatizacije u više preduzeća u Odžacima nisu uspele. Zbog prodaje pojedinih firmi već godinama se razvlače sudski sporovi, neka preduzeća su posle prvih vlasnika dobila i nove, ali očekivanja ni zaposlenih ni gazda nisu ispunjena. Preduzeća su prestala da rade, a 2.000 radnika je ostalo bez posla.

Drastičan primer takve situacije je fabrika ITES, koja je prošle godine navršila sto godina postojanja, a bila je jedna od najpoznatijih u svojoj delatnosti. Nekad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je imala moderne mašine za konoplju i druga tekstilna vlakna, odlične objekte, visok standard radnika, igrališta za tenis i kuglanje, javno kupatilo i bazen. Danas je sve to potpuna ruina zarasla u korov. Devedesetih godina sindikalno rukovodstvo fabrike, uz podršku menadžmenta, uspelo je da radnicima pribavi većinski paket akcija fabrike.

- Greška je to što nismo prihvatili ponudu „Sintelona" iz Bačke Palanke da postane većinski vlasnik našeg pogona „Rilon" za proizvodnju PP vlakana - kaže Rade Japundžić, jedan od direktora ITES-a. On dodaje da su se radnici sada odrekli svojih akcija za račun deonica u javnim preduzećima.

U ratkovačkoj fabrici za proizvodnju dugmadi i vešalica „Napredak", Žarko Petković, predsednik sindikata, sa još nekoliko radnika svakodnevno uzalud dolazi u firmu.

„Napredak" je privatizovan 2002, ali novi vlasnik nije pokrenuo proizvodnju. Odlukom suda privatizacija je poništena, a Akcijski fond prodao je prošle godine na berzi 80 odsto akcija jednoj firmi iz Prokuplja. Za godinu dana ni novi vlasnici nisu ništa preduzeli na proizvodnji i plaćanju dugova, tako da je Poreska uprava pokrenula prinudnu naplatu iz nepokretnosti i mi sad čekamo rešenje - kaže za „Blic" Milan Savić, direktor. U međuvremenu je tehnologija potpuno zastarela i od svega je ostala samo hala.

Među neuspelim pokušajima da se nominacijom vlasnika spase bivša

Zaposlenost pre privatizacije

Firma broj, radnika

ITES 1.200

„Napredak" 80

Građevinski kombinat 320

„Bačka" 312

„Mostonga" 280

društvena imovina spada i privatizacija Građevinskog kombinta. Njegov kupac Milan Narančić iz Prigrevice postao je vlasnik za svega 32.000 evra, ali ni on nije dobio ono sto je očekivao. Odnedavno je kupovinom akcija na Beogradskoj berzi novi vlasnik 64 odsto kapitala beogradski „Karboteks". Predsednik upravnog odbora Kombinata Dragan Antonijević kaže da imaju nameru da izmire dugove prema bankama, Poreskoj upravi i radnicima i da rehabilituju firmu.

Trgovačka kuća „Bačka" je nekada imala sto maloprodajnih objekata, vozni park, magacine, kapital, ali je zamandalila vrata. „Bačka" je bila privatizovana, pa je to osporeno, zatim je trgovački sud uveo stečaj. Nije dobro izvedena ni privatizacija transportnog preduzeća „Mostonga" jer ono danas praktično ne postoji, a imalo je sto vozila. Preduzeća koja su u Odžacima neuspešno privatizovana zapošljavala su više od 2.000 radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.