Bez krova nad glavom 600 profesora

Izvor: Blic, 30.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez krova nad glavom 600 profesora

Prvi put posle 28 godina juče je u Novom Sadu počela gradnja stanova za mlade naučnike. Do septembra 2007. godine u stanove će se useliti 54 asistenta i profesora sa Univerziteta u Novom Sadu. Prema evidenciji pokrajinskog sekretarijarta za nauku, 22 odsto univerzitetskih radnika nema rešeno stambeno pitanje. Od 2.700 profesora i asistenata, 602 nemaju siguran krov nad glavom.

Mr Tatjana Ćebović, asistentkinja na Medicinskom fakultetu, četiri godine živi u Asistentskom domu u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kampusu. Trenutno je ovaj dom sa 80 stanova od po 34 kvadrata jedino mesto gde asistenti i profesori mogu da konkurišu za stan. Smeštaj se dodeljuje na tri godine, a kada naučni radnik napuni 40 godina gubi pravo na smeštaj.

- Stan u asistentskom domu je samo privremeno rešenje, jer se svake tri godine ponovo mora konkurisati. Mada u domu žive mnogi sa decom, ne želim da stvaram porodicu bez rešenog stambenog pitanja. Izgradnja zgrada je dobra stvar, ali je to mali broj stanova i očekujem veliku konkurenciju. U svakom slučaju ću konkurisati, kao i što sam četiri godine pokušavala da dobijem mesto u asistentskom domu valjda ću jednom uspeti i da dođem do stana - kaže Ćebovićeva.

Juče je počela gradnja prve zgrade od 24 stana u ulici Stojana Stanojevića na Novom naselju, a druga zgrada počeće da se gradi za dva meseca. Kako je prilikom polaganja kamena temeljca rekao predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić, ovakvi stanovi će biti jeftiniji za 40 do 50 odsto.

- Cena kvadrata će biti niža od trižišne za oko 300 evra, kamatne stope će biti tri puta niže i kretaće se od 2 do 2,5 odsto, a stan će se otplaćivati na 20 godina. Cilj nam je da obezbedimo uslove koje imaju svetski naučnici i da zadržimo i vratimo mlade u zemlji - rekao je Pajtić.

Zgrade će imati tri sprata i potkrovlje, sa po 24 stana od 25 do 65 kvadrata, a ostavljena je mogućnost spajanja stanova ukoliko su dva naučnika ujedno i bračni parovi. Uslovi konkursa još uvek nisu poznati, ali će prioritet imati mladi do 40 godina.

Dragoslav Petrović, sekretar za nauku, najavio je izgradnju još jednog asistentskog doma u Kampusu.

- Ovaj objekat će imati oko 30 stanova. U toku je priprema dokumentacije i imamo šanse da do početka sledeće školske godine završimo i ovu zgradu - rekao je Petrović.

Ćebovićeva dodaje da prema njenoj računici za kupovinu garsonjere u zgradama za naučnike mesečno treba izdvojiti oko 100 evra, što je, kako kaže, prihvatljivo za većinu asistenata sa prosečnom platom od oko 35.000 dinara.

Asistentski dom oronuo

- Još nisu sanirane posledice požara na 11. spratu od pre pet godina. Instalacije su propale i često dolazi do kvarova. Domu je potrebna temeljna obnova. Stanarina se ne plaća, ali su jako velike komunalije jer se objekat vodi kao hotel pa stanari plaćaju industrijsku vodu, a uz to nismo priključeni na toplovod - kaže upravnica Milena Savin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.