Bez aranžmana - Stari Mediteran  RTV1 od 5. jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2022, 06:36

"Bez aranžmana - Stari Mediteran" RTV1 od 5. jula

Četvrta sezona serijala "Bez aranžmana“, koja je nazvana "Stari Mediteran“, donosi priče o burnoj istoriji, kulturi i umetnosti ovog najvažnijeg od svih mora, od 5.jula na RTV1 u 16.20.

Putovanje započinje na Siciliji, magičnom ostrvu koje traje od početka vremena, onoj Magna Greciji po kojoj su hodili grčki bogovi i čudovišta, zemlji bogatstava i čarolija. Gledaoci će moći da se podsete priča o antičkim bogovima koji su živeli i na tom ostrvu, veštim trgovcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kartagine, nemilosrdnim Arapima, hrabrim Normanima i njihovim vladarima koji su s pravom nosili reputaciju kraljeva - filozofa.

Priče o Siciliji neće ostati bez velikih filozofa, naučnika i umetnika, koji su crpli inspiraciju na tom ostrvu: Ciceronu, Herodotu, Platonu, Arhimedu, Karavađu, Beliniju i mnogih drugih.

I moderno vreme predstavljeno je u ovim epizodama: jedan od junaka biće Garibaldi koji je baš na Siciliji ujedinio Italiju, ali i zlokobna mafija iz Korleonea. O borbi protiv nje govoriće se u emisiji snimljenoj u muzeju Anti - mafije u Korleoneu, ali biće još zanimljivih priča: jedna od njih snimljena je u jednom od najznačajnijih evropskih muzeja marioneta u Palermu (u koji je prvi put ušla TV ekipa iz Srbije), fabrici maslinovog ulja, fabrici inćuna i jednoj od najpoznatijih vinarija na Siciliji.

Nakon Sicilije (u kojoj su snimljene priče o Palermu, Taormini, Savoki, Raguzi, Sirakuzi, Kataniji i Korleoneu), posetićemo Tunis i to: srpsko vojničko groblje u Bizerti, Sidi Bu Said, grad Tunis i što je posebno atraktivno, jevrejski verski festival - hodočašće na ostrvu Đerba (prva srpska TV ekipa koja je to zabeležila). To je jedinstven događaj koji okuplja hiljade jevreja iz celog sveta koji, zajedno sa svojim muslimanskim komšijama, učestvuju u jednom od najradosnijih verskih praznika: lag bar Omeru. U ispovestima vernika, verskih poglavara i posetilaca ovog događaja, gledaoci će moći da steknu sliku o navikama i običajima nama nepoznatog sveta, ali i da se uvere kako je tolerancija i međusobni suživot ipak moguć čak i na prostorima koji su tradicionalno osuđeni na sukobe.

Autor serijala: Blažo Popović

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.