Besplatni preventivni pregledi od ponedeljka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni preventivni pregledi od ponedeljka

Od ponedeljka u devet mesnih zajednica u Novom Sadu i prigradskim naseljima biće organizovani besplatni preventivni pregledi za sve punoletne Novosađane.

Ovakvi humanitarni pregledi su pre svega osmišljeni za lica koja nisu zdravstveno osigurana, ali i za one koji imaju zdravstvenih tegoba.

Tokom besplatnih pregleda, pacijenti će imati priliku da ispitaju svoje zdravstveno stanje kao i da se edukuju sa stručnim medicinskim osobljem.

"Da otkrijemo otkrijemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolesne među zdravima, je l, to je poenta prevetivnog centra zašto mi idemo među ljude koji nisu možda u sistemu zdravstvene zaštite, pa da otkrijemo ako postoji obolenje neko da ga odmah usmerimo ka izabranom lekaru", kaže Vesna Imbronjev, koordinatorka preventivnog centra.

U cilju smanjenja hroničnih, nezaraznih bolesti, pacijenti će moći da urade pregled mladeža, skrining, audiometriju kao i EKG monitoring.

Kako bi bili sigurni u rezultate, lekari savetuju da pacijenti preskoče doručak.

"Druga stvar što je isto značajna je da im ukažemo na faktore rizika u nastanku prevencije dijabetesa, zato radimo šećer u krvi, merimo telesnu težinu, obim struka, izračunavamo koliki je bodi mas indeks", kažu Imbronjev.

Koordinatorka projekta, Imbronjev, naglašava da je neophodna edukacija ljudi kako bi se otklonili faktori rizika za nastanak bolesti.

U okviru ove humanitarne akcije učestvovaće devet mesnih zajednica iz grada i okoline, a prvi preventivni pregledi, održaće se u ponedeljak u Kaću i trajaće od 8 do 11 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.