Besplatni preventivni lekarski pregledi u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatni preventivni lekarski pregledi u Novom Sadu

U 216 zdravstvenih ustanova u Srbiji danas su do 16 časova obavljani besplatni preventivni pregledi, bez zakazivanja i zdravstvene knjižice.

U Novom Sadu građani su pet vrsta pregleda mogli da obave u Poliklinici kliničkog centra Vojvodine i ambulanti Liman Doma zdravlja Novi Sad.

Uglavnom stariji građani čekali su red u Domu zdravlja na kontrolu šećera u krvi, EKG i ultrazvuk gornjeg abdomena.

Odziv pacijenata uvek je velik, nezavisno od toga koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se pregledi obavljaju, a kroz dom zdravlja za osam sati prođe između 200 i 250 građana.

"Mi permanentno apelujemo na građanstvo koje nema zdravstveno osiguranje da dođe na ove preglede, da iskoristi priliku, ali kao što sam rekla, uglavnom su to naši osiguranici i starija populacija", kaže dr Ljerka Popov.

Na poliklinici Kliničkog centra Vojvodine građani su mogli da provere tumor markere iz krvi, ali i da obave specijalistički pregled uha, grla i nosa.

Za samo dva sata otvorenih vrata bilo je pregledano više od 180 pacijenata.

"Preventivni pregledi su najvažnija stvar i prevencija zdravlja je mnogo važnija nego kasnija terapija već dijagnostikovanog oboljenja, posebno kod malignih oboljenja. Ukoliko otkrijemo malignu bolest na početku onda su i mogućnosti terapijske mnogo veće, i rezultati lečenja su u toj meri dobri da imamo veliki broj izlečenih pacijenata", ističe prof. dr Dragan Dankuc.

Besplatni preventivni pregledi biće organizovani i dalje, svake poslednje nedelje u mesecu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.