Besplatna pravna pomoć za Pančevce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna pravna pomoć za Pančevce

Pančevci kojima je potrebna pravna pomoć za pokretanje i vođenje parničnih i vanparničnih postupaka, a nemaju novca da angažuju advokata mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć u prostorijama Ogranka Advokatske komore Vojvodine u Pančevu. Pružanje besplatne pravne pomoći u ovom gradu počelo je još 2006. godine na osnovu projekta sa španskom pokrajinom Katalonijom, a 2009. nastavljeno je uz finansijsku pomoć grada.

Prošle godine više od 1.300 Pančevaca dobilo je besplatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravno savetovanje, a 90 besplatno zastupanje na sudu. U 2019. očekuje se i veći broj jer je do sada ovakav vid pomoći zatražilo skoro 800 građana.

“Najviše se obraćaju iz oblasti porodičnog prava. To su razvodi, izdržavanja, na žalost povećao se i broj postupaka koji se tiču nasilja u porodici. Imamo radne sporove, pitanja penzionera i ostvarivanje prava na penziju, tu su i ostavine“, kaže Biljana Bjeletić, advokat.

Za pravni savet mogu da se obrate svi građani, jedini uslov je da nemaju već angažovanog advokata.

Da li će dobiti i besplatno zastupanje na sudu zavisi od vrste spora i imovinskog statusa. Uglavnom na to mogu računati primaoci socijalne pomoći. Novim zakonom, koji bi trebalo da stupi na snagu prvog oktobra, ovakvo pravo ostvariće i invalidi, azilanti, žrtve torture ili trgovine ljudima, izbegla i raseljena lica...

Ako se uzme u obzir visina advokatskih usluga besplatna pravna pomoć itekako znači Pančevcima.

Služba za besplatnu pravnu pomoć osnovana je u Pančevu 2006. nakon potpisivanja sporazuma između Španske pokrajine Katalonije i Vlade Vojvodine. Projekat je trajao 3 godine. Nakon toga finansiranje je nastavljeno iz lokalnog budžeta. U ovoj službi angažovana je trećina gradskih advokata, njih 40. Smenjuju se svakog radnog dana i od 9 do 13 časova pružaju besplatnu pravnu pomoć u prostorijama Pančevačkog ogranka Advokatske komore Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.