Beogradski metro biće u bojama srpske zastave, sa motivima Save i Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2021, 11:26

Beogradski metro biće u bojama srpske zastave, sa motivima Save i Dunava

Od četiri izabrana modela vagona beogradskog metroa, dva su tradicionalna i prate boje srpske zastave, dok su druga dva rešenja pravljena po motivima beogradskih reka i zovu se "Sava" i "Dunav", saopštio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je to rekao za Novosti, nakon što je danas u Parizu, zajedno sa ostalim članovima srpske delegacije, prisustvovao prezentaciji modela šest vagona beogradskog metroa, od kojih su izabrana četiri.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je naglasio da kompozicije imaju sav komfor i da je u njima sve digitalizovano.

"Biće modernije i od trenutno najmodernijeg pariskog metroa na automatizovanoj liniji broj 14", rekao je Vesić.

Predstavljenim modelima je, kako navode "Novosti", zadovoljan i ministar finansija Siniša Mali.

"To je nešto najbolje što "Alstom" ima da ponudi, a oni su jedna od najvećih i najboljih kompanija na svetu u tom domenu. Sve je potpuno kompjuterizovano, i povezano, i sa stanicama, i sa ostalim vidovima saobraćaja na drugim linijama", rekao je Mali za ovaj list.

Kako je naveo, potpuna integrisanost celog sistema obezbeđuje i najveću efikasnost saobraćaja.

"A to je upravo ono što Beogradu treba - kada napravimo metro, da ga u potpunosti integrišemo s BG-vozom, postojećim tramvajskim i autobuskim linijama, kako bi građani što brže, uz što manje trošenja vremena, imali što bolji prevoz", istakao je Mali.

Delegacija Srbije se upoznala sa sistemom pariskog metroa

Ministri Siniša Mali i Tomislav Momirović, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, upoznali su se danas, tokom posete Parizu, sa sistemom metroa u glavnom gradu Francuske.

"Danas smo obišli metro u Parizu i vozili se linijom 14 koja je otvorena u decembru prošle godine", naveo je Mali na svom instgram profilu, uz fotografije iz pariskog metroa.

Kako je dodao, linija 14 potpuno je automatizovana, upravo onakva kakva će biti i linija u Beogradu.

Gradnja metroa u Beogadu trebalo bi da počne do kraja godine.

Mali: Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera

"Francuska prepoznaje Srbiju kao ozbiljnog partnera na zapadnom Balkanu", izjavio je Mali. Mali se sastao sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brunom L'Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Riesterom i ministrom saobraćaja i energetike Žanom-Baptistom Žebarijem.

U delegaciji sa ministrom finansija su i srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP "Beogradski metro i voz" Stanko Kantar.

"Naporan, ali veoma uspešan dan za srpsku delegaciju u Parizu. Osim sastanka predsednika Vučića sa predsednikom Makronom, mi smo imali priliku da francuskim ministrima na pravi način predstavimo sve što je Srbija uradila u proteklih nekoliko godina, najpre da pokažemo sjajne ekonomskre rezultate iz prošle godine, jer smo sa minus 0,9 odsto - minus jedan odsto padom BDP-a najbolji u Evropi. Naša privredna aktivnost je dobra, a stopa nezaposlenosti niska", rekao je Mali.

On je istakao da ga posebno raduje što je mnogo francuskih kompanija zainteresovano da učestvuje u velikom broju projekata i celokupnom razvoju srpske ekonomije, upravo zahvaljujući mudroj ekonomskoj politici koju Srbija vodi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Veliki broj francuskih kompanija su izrazile zainteresovanost da dođu u Srbiju i da budu deo tog malog ekonomskog čuda na zapadnom Balkanu. Očigledno je pandemija napravila velike promene, ne samo u evropskoj ekonomiji, već pre svega u ekonomijama zapadnog Balkana", rekao je Mali.

On objašnjava da je Srbija pokazala da može da se bori na dva fronta - za zdravlje građana i za ekonomiju i radna mesta i da su upravo to francuske kompanije i prepoznale.

"Mi ćemo do kraja godine zajedno sa predstavnicima kompanije Alstom pokrenuti višedecenijski san svih građana Srbije, a to je izgradnja beogradskog metroa. Sa predstavnicima ove kompanije razjasnićemo sve detalje projekta, obići ćemo i metro u Parizu i u Lionu i razgovarati i sa predstavnicima Ežis rejla, tako da potpuno spremni krajem godine krenemo u izgradnju prve linije metroa", istakao je Mali.

Tokom posete Francuskoj, delegaciji Srbije će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa.

Beograđani će, podseća Mali, moći da glasaju za model koji im se najviše dopada.

Alstomovi dizajneri predstavili nam 4 dizajna vagona

Srpskoj delegaciji koja boravi u Parizu danas su Alstomovi dizajneri predstavili četiri alternativna dizajna vagona za Beogradski metro, izjavio je Mali.

Mali kaže da je reč o dizajnerskom timu koji je najbolji na svetu i koji je radio najveći broj metroa u najviše gradova na svetu.

"Imali smo priliku da sagledamo sve prednosti

i nedostake sva četiri dizajna, ali će građani Beograda i Srbije dati svoj glas onom dizajnu koji će pobediti i koji će na kraju biti implementiran u projekat Beogradskog metroa", rekao je Mali novinarima u Parizu.

Ministar je naveo da se do kraja 2021. očekuje počcetak radova, a da će tokom ove godine svim građanima Srbije i Beograda biti data mogućnost da odluče o modelu vagona koji će Beograđane voziti na prvoj liniji metroa.

Momirović: Beogradski metro nikad bliži, radovi u drugoj polovini 2021.

Srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, koji je u sastavu srpske delegacije u Francuskoj, izjavio je da realizacija projekta gradnje beogradskog metroa nikada nije bila bliža i da će radovi početi u drugoj polovini godine.

"Mogu sa ponosom da kažem da mi u investiciju u metro ulazimo u drugoj polovini godine. To će biti najveći projekat u istoriji ovog ministarstva i Beograda", rekao je Momirović.

Naglasio je da će beogradski metro potpuno promeniti saobraćajnu infrastrukturu Beograda.

"Integrisaćemo ceo javni saobraćaj i to me zaista kao Beograđanina i Srbina čini ponosnim", naveo je Momirović.

Kaže da je imao dva sastanka, sa ministrom spoljne trgovine i ministrom saobraćaja Francuske, kao i da su otvorena sva pitanja koja povezuju.

Dodao je da je održao sastanke sa svim relevantnim investitorima u sektoru saobraćaja i izrazio zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

"Mislim da investicija u metro nikada nije bila bliža posle ove posete", naglasio je Momirović.

Zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskom ministru finansija Siniši Malom i zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, na svemu što su uradili u Francuskoj.

Momirović dodaje da je bio zajedno sa predsednikom Srbije na sastanaku sa francuskim predsednikom Makronom i istakao da je velika čast ukazana srpskoj delegaciji i predsedniku Vučiću.

"Srbija više nije ona zemlja koja je bila pre 10 i 15 godina. Pre 15 godina smo imali 25 odsto nezaposlenosti i bili smo sa velikim brojem problema, danas smo mi stub Balkana, zemlja na koju svi računaju i u koju dolaze investitori", rekao je on.

Ističe da je Francuska jedna od najvećih evropskih ekonomija i da je on pod velikim utiskom toga koliko poštovanja  evropski partneri imaju prema onome što je uradio predsednik Vučić, ekonomskim reformama koje je sproveo.

"Srbija je danas ozbiljna država koju svi dočekuju sa poštovanjem", naveo je Momirović.

Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija Pauer Čajna i francuske kompanije Alstom i Ežis rejl potpisali su u januaru Memorandum o razumevanju za projekta Beogradski metro.

Taj sporazum predviđa saradnju strana potpisnica na projektu izgradnje metroa u Beogradu, kako bi bila izgrađena moderna, efikasna i pouzdana mreža.

Nikolić: Očekujem veću ekonomsku saradnju sa Francuskom

Ekonomska saradnja Srbije i Francuske koja se poslednjih godina popravlja, ali još zaostaje za dobrim političkim odnosima dve zemlje, mogla bi taj zaostatak da nadoknadi posle razgovora u Parizu, kaže ekonomista Ivan Nikolić, viši naučni saradnik i direktor za razvojne projekte Ekonomskog instituta u Beogradu.

Saradnja bi se, prema njegovim rečima, mogla povećati pre svega u oblasti infrastrukture, što se potvrđuje ugovorima koji su već potpisani ili će tek biti, a odnose se na izgradnju beogradskog metroa, kao strateškog projekta čiju realizaciju očekujemo decenijama.

Pored infrastrukture, navodi sagovornik Tanjuga, intenziviranje saradnje se može očekivati u energetici, prerađiivačkoj industriji, pogotovu prehrambenoj, zatim delu tekstilne industrije, kao i proizvodnji nameštaja.

„Verujem da će se u narednim godinama ekonomski odnosi sa Francuskom širiti i unapređivati. Oni su druga po veličini ekonomska sila u Evropi, politički vrlo uticajna i to bi trebalo da iskoristimo s obzirom da smo poslednjih godina unapredili političku saradnju i komunikaciju sa Francuskom“, kaže za Tanjug Nikolić.

On ističe da je ekonomska saradnja Srbije sa Francuske mnogo manja nego recimo sa Nemačkom, kada se uzme u obzir ekonomska snaga ovih zemalja.

Nikolić navodi da je i pored nedovoljne ekonomske saradnje Srbije i Francuske, spoljnotrgovinska razmena dvaju zemalja čvrsta i stabilna.

Takva je bila i u 2020. godini, kada je bez obzira na pandemiju izvoz ostao na nivou iz 2019. a spoljnotrgovinsku razmena je čak i unapređena zato što je uvoz pao.

„ Naši dosadašnji odnosi su bili vrlo korektni i povoljni, ako samo pogledamo Mišlen kao velikog poslodavca u pirotskom okrugu sa više od tri i po hiljade radnika i velikog izvoznika. Još kada uzmemo u obzir ovu poslednju investiciju vezanu za aerodrom i saradnju najavljenu u perspektivi, onda naše odnose možemo da ocenjujemo pozitivno“, kaže Nikolić.

On ističe da bi saradnja mogla da se unapredii u oblasti tekstilne i modne industrije, jer su Francuzi vlasnici veoma jakih i poznatih brendova u svetu koji odbacuju veliku dodatnu vrednost.

„ Među njima je i najavljeni Luj Viton, ali on je samo deo velikog koncerna kome pripada“, kaže on.

Navodi da prostor za veću saradnju postoji u našem uvozu tehnologija i opreme koja nam nedostaje u mašinskom delu a kada je reč o našoj ponudi Francuzima, tu bi mogao da se uključi IT sektor, koji se nametnuo u vreme pandemije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.