Beograd domaćin konferencije o inovacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Nov.2018, 06:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd domaćin konferencije o inovacijama

U Beogradu se danas održava regionalna konferencija o tehnološkim inovacijama "Inovation Talk 2018" koja će okupiti resorne ministre iz brojnih zemalja, stručnjake iz oblasti inovacija i IT industrije, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da će to biti prilika za susret domaćih startapova s velikim evropskim i svetskim kompanijama.

"Velika je šansa za srpsku startap inovacionu zajednicu u budućnoj saradnji sa celim svetom", rekao je Popović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za RTS.

On je rekao da pametni gradovi, nove tehnologije izgledaju kao da su budućnost, ali već danas imamo primere korišćenja veštačke inteligencije svakodnevno, kao što su pametni telefoni, pametni gradovi,

Popović smatra i da će se u poljoprivredi u sledećih pet do sedam godina maksimalno koristiti IT, kao što su satelitski snimci dronova za poljoprivredne radove.

"To je i sadašnjost i budućnost. Inovacije su svuda, od medicine, svakodnevnog života, digitalne životne uprave", kazao je ministar.

On je rekao da se nažalost u Srbiji i celoj Evropi veoma mali broj žena bavi inovacionim preduzetništvom i zato u ovoj i sledećoj godini postoji specijalan program kojim se promovicše žensko preduzetništvo.

"Izdvojili smo oko 100 miliona dinara, želimo da kroz edukaciju, pomoć, motivišemo što veći broj žena, da se uče programiranju i novim tehnologijama i korišćenju inovacija u svim sferama, naveo je Popović.

On je dodao da se radi na pojednostavljivanju procedura i da u Fondu za inovacionu delatnost vise ne mora da se ima nijedan papir da bi se apliciralo za grantove, sve je digitalizovano.

"U svaku poru života će uči digitalizacija, ona olaksava život i mladima, penzionerima, srednjoj generaciji", kazao je Popović.

Ponovio je da je Srbija u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.