Beograd će podići spomenike srpskim vladarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2014, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd će podići spomenike srpskim vladarima

Gradski menadžer Goran Vesić pozdravio je akciju sajta "Telegraf" i građana Srbije koji su predložili da se kralju Petru Prvom Karađorđeviću, njegovom sinu Aleksandru Karađorđeviću i osnivaču srpske države Stefanu Nemanji podigne spomenik u Beogradu i najavio da će ova istorijska nepravda vrlo brzo biti ispravljena.

Vesić je, kako prenosi Beoinfo, rekao da će se glavni grad na ovaj način odužiti „svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na svoje poreklo.

„Grad Beograd planira podizanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, ali i njegovom sinu Aleksandru Karađorđeviću. Radujemo se vašoj inicijativi, jer ona pokazuje da građani žele da uradimo upravo ono što i jeste nama u planu - da se podigne spomenik ovoj dvojici naših vladara, ali i svima onima koji su nas zadužili i dali pravo da budemo ponosni na svoje poreklo, rekao je Vesić.

Vesić se osvrnuo i na činjenicu da je bilo potrebno toliko decenija da bi se ovo dogodilo.

“I kralj Petar Prvi i kralj Aleksandar su zaslužili spomenike u glavnom gradu Srbije i činjenica da ga do sada nisu dobili pokazuje kako smo se nemarno odnosili prema svojoj slavnoj i svetloj prošlosti. Uostalom, Beograd nema ni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srpske države, ali ga nemaju ni drugi Nemanjići koji su značajni za našu istoriju (ako se izuzme spomenik ispred Palate Pravde, kojim se slavi Dušanov zakonik), naglasio je Vesić.

Zaključivši da će ta nepravda biti ispravljena Vesić je pozvao građane da predlože i druge značajne osobe koje su dale svoj nemerljivi doprinos u kulturi, nauci ili sportu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.