Bela Crkva: Očekuje se obnova infrastrukture, sporta, turizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela Crkva: Očekuje se obnova infrastrukture, sporta, turizma

BELA CRKVA - Na nedavno održanoj venrednoj sednici odbornici SO Bela Crkva za predsednika opštine imanovali su Vladicu Maksimovića, člana DS, stranke koja u SO ima najviše odbornika.

Kao najveći problem sa kojim mora da se pozabavi njegova ekipa, naveo je veliki broj nezaposlenih i činjenicu da je Bela Crkva jedan od pet nedovoljno razvijenih opština Vojvodine, piše jušerašnji „Dnevnik".

„Planiramo da zapošljavanja rešavamo na više načina. Insistiraćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se realizuje projekat industriske zone, u kome bi se gradili novi pogoni i otvarala radna mesta. Jedini uslov za zainteresovane, koji će zemljište dobiti po najpovoljnijim uslovima, jeste da zaposle što više ljudi", kaže Maksimović.

Sa svojim saradnicima i novoosnovanim timom za razvoj u opštini, on planira da već postojećim privrednim subjektima maksimalno pomogne pre svega informacijama o fondovima i sredstvima koja mogu koristiti, a zatim i u izradi biznis planova. Što se poljoprivrede tiče, planirano je udruživanje poljoprivrednika kako u oblasti proizvodnje, tako i u oblasti realizacije proizvoda, a naročito izvoza, koji samostalno pogotovo ne mogu da izvedu.

Maksimović: Asfaltirati ulice - realan cilj

U prethodnoj godini dosta je urađeno na razvoju infrastrukture, a Maksimović planira da u toku naredne četiri godine realizuje ideju da svaka ulica u Beloj Crkvi bude asfaltirana i što više u naseljenim mestima i smatra da je to realan cilj.

On očekuje da će opština u narednom periodu iz Fonda za kapitalana ulaganja moći da očekuje između 800 miliona i milijardu dinara. Naselju Jagodara mora se obezbediti kanalizaciona mreža i tu se trenutno rade projekti, koji bi do Nove godine trebalo da budu završeni kako bi se sa njima konkurisalo u narednoj godini.

Vodosnebdevanje i pokrivenost vodovodnom mrežom je dobra, ali se mora zameniti veo cevovoda koji je od azabestcementa. Na elektromreži trenutno se radi oko jezera, a planira se na trafou kod industriske zone.

Kulturni život grada obnoviti i unaprediti

Sledeća faza prioritetajeste kultura i sport. U oba ova segmenta ili nema objakata ili nisu u dobrom stanju. Planirano je da se od Pokrajinskih fondova u narednoj godini za rekosntrukciju Centra za kulturu traži između 10 I 15 miliona dinara, pre svega za rekosntrukciju zgrade i bioskopske sale.

Planirano je da se oživi rad bioskopa, kao i pozorišta i da se u ovom prostoru održavaju književne večeri i slični sadržaji. Trenutno ovaj objekat nema svoju pravu svrhu.

Sport: Obezbediti sredstva za klubove

Gradnja sportske sale je već najavljena i realizacija ovog projekta se očekuje do kraja godine. Do sada je već trebalo raspisati tender za izvođača radova, ali zbog kašnjenja u konstituisanju skupštine termini se pomeraju - kaže Maksimović.

Takođe, moraju se u budžetu obezbediti i sredstva za normalno funkcionisanje klubova, pokriti njihova putovanja na takmičernja, što do sada nije bio slučaj. Izgrdnja sportske hale važna je i za razvoj turizma, naglasio je Maksimović, jer se otvara mogućnost sportskog turizma.

Turizam: Dobro isplanirati i isfinansirati manifestacije

Već na proleće planirano je izdavanje prostora oko dva najveća jezera, čijom obalom gazduje opština za izgradnju turističkih objekta. Kao posebno važno u razvoju turizma, naveo je plan turističkih manifestacija sa terminima i sredstvima za njihovu realizaciju.

Šansu u razvoju zapošljavanja, infrastrukture, turizma, kulture i u rešavanja socijalnih problema tražiće se kroz udruživanje u regiju čitiri opštine. Predlog sporazuma bi uskoro trebalo da se nađe pred odbornicima, a namera je da ovako udružene opštine zajednički konkurišu kod evropskih fondova za korišćenju sredstava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.