Bečejci uživali u divanima sa Pajom Maleševim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečejci uživali u divanima sa Pajom Maleševim

BEČEJ -

Zašto riba tri put pliva, kako se vabe i teraju životinje, šta je kenjadža, klečka, lase, aldumaš... Ove, ali i mnoge druge pojmove iz vojvođanske starine od zaborava sačuvao je dugogodišnji novinar Dnevnika Pavle Malešev u knjigama "Lili, lili, pače moje malo", "Marim ja, nek laju" i "Trired riba pliva", koje je predstavio u Gradskom pozorištu Bečej.

Kako je tom prilikom rečeno, "pisanija Maleševa, u izdanju Tiskog cveta, nikako ne treba shvatiti kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << još jedan pokušaj da se napravi vojvođanski rečnik. Ovo su, baš kao što i stoji podnaslovu svake knjige, divani o rečima od kojih mnoge i danas koristimo, ali im ne znamo izvorno značenje ali otišao i dalje povezujući ovdašnje sa pojmovima iz drugih jezika".

Živopisnim predstavljanjem prošlosti, začinjene laloškim šarmom uz pucanje kamdžijom, Pavle Malešev je prosto hipnotisao publiku.

Rođena sam u kršu u Dalmaciji, u Kninu. Ali, vezana sam za Vojvodinu od ranog detinjstva. Znam puno o salašima i puno sam lepih rečih prepoznala. Uživala sam slušajući autora i njegove kolege koji su pričali o knjizi", podelila je svoje utiske nakon promocije sa ekipom RTV Marija Vujović, profesorka u penziji.

Diskretnu ali nadahnutu podršku autoru dali su kolege Vesna Savić, urednica spoljnopolitičke rubrike Dnevnika i Miroslav Božin, novinar i publicista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bečejci uživali u divanima sa Pavlom Maleševim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2012, 12:12

BEČEJ -..Zašto riba tri put pliva, kako se vabe i teraju životinje, šta je kenjadža, klečka, lase, aldumaš.. Ove, ali i mnoge druge pojmove iz vojvođanske starine od zaborava sačuvao je dugogodišnji novinar Dnevnika Pavle Malešev u knjigama "Lili, lili, pače moje malo", "Marim ja, nek laju"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.