Bečejac pravi orahovu lozu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečejac pravi orahovu lozu

U dvorištu porodice Žikić u Bečeju raste na desetine vrsta biljaka. Dvorištem dominira čudni orah u čijoj krošnji dozrevaju neočekivani plodovi.

Pod krošnjom oraha, koja natkriljuje veći deo dvorišta porodice Rada Žikića iz Bečeja, gotovo ništa ne niče. Osim dva čokota vinove loze, tamjanike, koji kao da prkose uvreženom verovanju o jalovoj zemlji oko oraha. I ne samo da opstaju već su svoje lastare upleli u granje starog orijaša pa Žikići do 150 kilograma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ukusnih i slatkih plodova za jelo i preradu moraju preko merdevina.

"Izuzetno je slatko i puno šećera. Volim i da ga pojedem iako mu je kožica malo tvrda. Ne cedim vino jer nisam stručnjak i majstor za vina. Uglavnom pečem rakiju", kaže Žikić.

Ispeče Rade, svake godine, preko dvadeset litara rakije za koju kaže da je prava čista orahova loza, ili orahlozovača. I s pravom je tako zove jer tamni grozdovi ravnopravno ispunjavaju bogatu krošnju baš kao i autohtoni koštunjavi plodovi koji su čist ćar prirode.

"Ništa ono ne traži. Samo da se zasadi i bere kada dođe vreme. Ne prska se. Čista ekologija", objašnjava on.

A lastare, zaperci i rašljike vinule su se nebu pod oblake pripijajući se i za najtanje i najviše grane krošnje kako bi grozdovi dobili što više sunca. Do njih Rade može samo pogledom pa mu ih beru ćerka Jovana i zet Miloš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.