Bečej: Srbijagas ugrozio rad Toplane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bečej: Srbijagas ugrozio rad Toplane

Bečejska lokalna samouprava saopštila je danas da je Srbijagas ponovo blokirao račun Javnog preduzeća Toplana u toj opštini zbog duga od 52 miliona dinara. Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, predsednik skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević i direktor lokalne toplane Dejan Vuković poručili su u zajedničkom saopštenju da su zaprepašćeni i da se nadaju da takav postupak "nema političke konotacije".

Oni su objasnili da je Ministarstvo energetike prošlog meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalo pozitivno mišljenje na predlog reprograma duga bečejske Toplane u iznosu od 180 miliona dinara.

U saopštenju se objašnjava da je Vlada Srbije preporučila Srbijagasu da svim toplanama za dugove za utrošeni gas dogovori reprogram dugovanja kroz mesečne rate.

Dogovoreno je i da se dug vrati u određenom vremenskom periodu koji bi bio usklađen sa planiranim prilivom iz gotovinskog toka lokalnih preduzeća, odnosno raspoloživog dela prihoda iz redovnog poslovanja, da se ne bi ugrozilo poslovanje toplana.

"Rukovodostvo Toplane Bečej je sačinilo predlog reprograma duga, tako da su novonastale okolnosti i blokada od 52 miliona, što je gotovo trećina ukupnih prihoda, potpuno neočekivane i ugrožavaju aktivnosti bečejske toplane", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tim "neprimerenim postupkom" ugrožena isporuka toplotne energije građanima Bečeja, kao i pripreme sistema za novu grejnu sezonu.

Zbog blokade ugrožena je i realizacija projekata za korišćenje geotermalne energije u partnertstvu sa nemačkom bankom KFW i biomase, čime bi se "dobile velike uštede u poslovanju toplane, saopštili su čelnici Bečeja.

"Iznenađenje je veće kada se ima u vidu da je od brojnih toplana koje imaju dugovanje prema Srbijagasu, bečejska Toplana jedina u Srbiji kojoj je blokiran račun", dodaje se u saopštenju.

Lokalni čelnici su poručili da očekuju da se će brzo biti pronađeno rešenje kako bi bio prihvaćen reprogram duga i opstanak bečejske Toplane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PONOVO U BLOKADI Srbijagas blokirao račun bečejskoj toplani zbog DUGA

Izvor: Blic, 18.Mar.2016

Bečejska lokalna samouprava saopštila je danas da je Srbijagas ponovo blokirao račun Javnog preduzeća Toplana u toj opštini zbog duga od 52 miliona dinara...Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević, predsednik skupštine opštine Bečej Nenad Tomašević i direktor lokalne toplane Dejan Vuković...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.