Banatska šara spaja tradicionalno i moderno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatska šara spaja tradicionalno i moderno

U Udruženju "Panonke" iz Pančeva se već godinama trude da ožive tradiciju tkanja, zlatoveza, pustovanja - starih tehnika koje se danas retko koriste.

Godinama su istraživale, vredno radile kako bi afirmisale zaboravljenu "Banatsku šaru" i obezbedile joj budućnost. U svojim proizvodima spajaju tradicionalno, korisno i moderno.

Tehniku imaju, ljubav prema onome što rade takođe, a ono što je najteži zadatak je plasman i opstanak na tržištu. Upravo zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je, kaže predsednica tog udruženja, korisna edukacija koju je dobila na Akademiji veština.

"Dobili smo objašnjenja kako da vodimo udruženje, kako da vodimo posao, finansije. Savete kako da se pojavljujemo na tržištu, da unapredimo prodaju, da li putem interneta ili promocija. Dobili smo savete i za javni nastup", kazala je Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja Panonke-Pančevo.

Ono što je važno, smatra naša sagovornica, je mogućnost umrežavanja i zajednički plasman, o čemu u tom udruženju i razmišljaju.

"Mislim da sa zajedničkim saznanjima ko šta radi : imamo šansu da, ukoliko neko Udruženje napreduje u smislu proizvodnje nekog proizvoda koje je interesantno tržištu može da se umreži sa ostalim Udruženjima. Sada smo upoznali kapacitete jedni drugih i možemo da planiramo neki zajednički izlaz na tržište, zajedničku proizvodnju. I to je dobro za Udruženja", izjavila je Olga Žolnaj Jokanović.

Banatska šara je oživela na torbama, neseserima i ostalim proizvodima Panonki. Stari zanati nisu profitabilni, ali se u tom udruženju nadaju da će opstati i da će njihovi radovi postati prepoznatljivi i van granica naše zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.