Banatska Palanka: Organizovano prikupljanje smeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2017, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatska Palanka: Organizovano prikupljanje smeća

"Belocrkvanski komunalac" odnosi smeće i iz naseljenih mesta, dva puta mesečno. Eksperimentalno je organizovano prikupljanje smeća počelo u junu i za taj mesec korisnici neće dobiti račun. Sada su sva domaćinstva na području opštine Bela Crkva u sistemu i konačno bi trebale da nestanu divlje deponije.

Banatska Palanka ima oko 700 stanovnika u 210 domaćinstava. Organizovano prikupljanje smeća u opštini u kojoj je najudaljenije selo na 23 km, sa dva kamiona smećara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od kojih je jedan uvek u Beloj Crkvi, nije ni malo jednostavno, ali se ispostavilo da uz dobru organizaciju funkcioniše.

"Uglavnom je bolje nego ranije kada smo đubre bacali u kese, sada dolaze iz komunalnog i nadam se da će biti bolje. Sada se smeće odvozi dva puta mesečno, a bilo bi dobro da to bude jednom nedeljno", kaže Veljko Todorović, stanovnik Banatske Palanke.

Kamion odlazi i u Staru Palanku u kojoj postoji i veliki kontejner za ugostiteljske objekte.

Bela Crkva ima 2600 korisnika, još preko 200 u Krušćici i Dupljaji, sada dobijamo još oko 2000 domaćinstva što je oko 6000 stanovnika, kaže Milica Vitomirov, vd direktorka JKP "Belocrkvanski komunalac".

Čitava aktivnost zasnovana je na Zakonu o zaštiti životne sredine i Zakonu o komunalnoj delatnosti i na odluci SO Bela Crkva iz 2013.godine. Račun za jul domaćinstva u selima biće duplo manji, a obračun se vrši po odluci opštine po kvadraturi objekta u kom žive. Cena će biti 3,11 dinara plus održavanje deponije 87,00 dinara.

"Nadam se da će sada biti manje nezadovoljstva jer neće više biti mogućnosti za stvaranje divljih deponija za čije uklanjanje država odvaja 2 miliona dinara godišnje",kaže Milica Vitomirov.

Jedno je sigurno, svi stanovnici opštine Bela Crkva izuzetno su dobro prihvatili prikupljanje plastične ambalaže i žičani kontejneri se sve češće prazne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.