Bajden u Beogradu: Svedok iz prve ruke velikog napretka Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden u Beogradu: Svedok iz prve ruke velikog napretka Srbije

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom o odnosima dve zemlje, dijalogu Beograda i Prištine i odnosima zemalja na Balkanu. Potpredsednik SAD Džozef Bajden poručio je danas da je Srbija ključni politički i ekonomski kamen temeljac za ceo region.

Bajden je u zajedničkom obraćanju sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je ujedinjen i miran region Zapadnog Balkana izuzetno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bitan za celu Evropu, a u tom smislu je govorio o značaju Srbije za region.

"Srbija predstavlja ključni kamen temeljac politički i ekonomski za ceo region i liderstvo Srbije izuzetno je važno za ovaj deo Evrope", poručio je Bajden i dodao da izuzetno poštuje i liderstvo Aleksandra Vučića, koje je pokazao, kako je rekao, u važnim situacijama.

"Gospodine premijeru, prešli ste ogroman put da biste svoju zemlju učinili pobednikom na mnogim poljima. I predsednik Obama i ja poštujemo liderstvo koje ste pokazali u mnogim trenucima, posebno u odnosima sa Hrvatskom", rekao je Bajden, obraćajući se Vučiću.

Saučešće porodicama poginulih u NATO "kampanji"

Američki potpredsednik Džo Bajden izrazio je danas saučešće porodicama poginulih u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

On je novinarima nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da veoma ceni izjavu Vučića da će preuzeti odgovornost za ono što je pogrešno rađeno u prošlosti i izrazio nadu da će i druge zemlje to uraditi. Bajden, koji se zalagao za vojnu intervenciju protiv Srbije 90-ih, izrazio je saučešće porodicima poginulih u NATO kampanji 1999. godine.

.

"Pohvalio sam premijera da je učinio napore na širem pomirenju u regionu, mislim na posetu Srebrenici i potpisivanje Deklaracije sa Hrvatskom, za šta treba puno političke hrabrosti i liderstva", rekao je potpredsednik SAD.

On je istakao da Srbija mora da bude deo demokratske Evrope.

Neki momenti naše zajedničke istorije bili su izuzetno bolni, rekao je Bajden i dodao da je srećan što je u odnosima Srbije i SAD otvoreno novo poglavlje.

"Izražavam saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje voljene u NATO kampanji", rekao je Bajden.

On je takođe zahvalio za dobrodišlicu na aerodromu.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je za celu Evropu bitno da region bude ujedinjen i miran, i da je Srbija kamen temeljac regiona.

"Rekao sam dok smo se vozili kako smo dobili divnu dobrodošlicu. Stajali smo na platformi kada sam rekao da će vaši vaterpolisti stajati na istoj takvoj kao mi", rekao je Bajden komentarišući dešavanja na Olimpijskim igrama.

Moja poseta je kratka, ali mislim da smo mnogo postigli. Znamo se dugo, Obama i ja poštujemo liderstvo u važnim situacijama, posebno u odnosima sa Hrvatskom", dodao je Bajden.

Bajden navodi da je u Srbiju poslednji put došao 2009. godine, samo nekoliko meseci od kako je Obama postao predsednik, a time su, kako kaže, želeli da pokažu značaj regiona.

Kako kaže, protekle tri decenije je gledao sve susede Srbije "Hrvatsku, Kosovo i druge u okruženju".

„Za celu Evropu je bitno da ceo region bude ujedinjen i miran. Srbija je ključan kamen temeljac za ceo region Jugoistočne Evrope", rekao je Bajden.

Nakon toga Bajden je ispričao kako se u Splitu susreo sa Titom u Splitu.

„To je bila moja prva poseta, bio sam posle mnogo puta. Iz prve ruke sam bio svedok prvog napretka u relativno kratkom periodu. Bio sam 2009. godine i SAD su posvećene narodu Srbije", rekao je Bajden.

"Nakon toga sam bio puno puta i verujem da ovo danas, ove godine, ovaj period prava mogućnost za Srbiju. Ja sam iz prve ruke svedok velikog napretka Srbije u kratkom periodu", rekao je potpredsednik SAD i dodao da je njegova zemlja posvećena podršci narodu Srbije i načinu njenog daljeg napretka.

"To ne činimo zato što smo plemeniti, već zato što je u interesu SAD da Srbija napreduje", kazao je Bajden i dodao:

"Ja zaista u to verujem".

Srbija, prema njegovim rečima, jednostavno mora da bude demokratski deo EU, jer je to u interesu Srbije i Evrope, kao što je u interesu Evrope da bude "jedinstvena i u miru".

"Mi radimo na tome da promeni te okolnosti i pretvorimo u realnost. Srbija je uspešna, ima svoje liderstvo i to je od ključne važnosti", kazao je Bajden.

Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.

Ali, istakao je, ponosan je da je započelo novo poglavlje na obostranom poštovanju.

Bajden je rekao da je sa premijerom Vučićem razgovarao o unapređenju partnerstva dveju država, o načinu kretanja napred, o razgovorima Beograda i Prištine u Briselu.

"Ništa nije jednostavno, trebaće jako puno rada i puno političke volje, ali mislim da ćete vi nastaviti da ovu situaciju dalje unapređujete", kazao je Bajden i dodao da je to tim pre jer su, kako je rekao, obe strane opredeljene napretku.

Govoreći o privrednoj saradnji, Bajden je rekao da skoro da nema pravila, ali da postoje određeni uslovi kada globalne kompanije hoće da investiraju samo u zemljama gde postoji vladavina prava i transparentnost investicija i to pod određenim ugovorima.

U SAD, tvrdi, postoji interesovanje za direktne investicije u Srbiju.

"Imate talentovano stanovništvo i zato SAD stoje iza toga da pomognu na putu Srbiji ka EU i reforme koje je usvojila vlada. Predviđanje većeg rasta znači još veće investicije iz SAD", rekao je.

Ukazao je da su SAD omogućile hiljade novih mesta u Srbiji i to će rasti kako budu rasle naše ekonomske veze. Ja vam čestitam i želim da Srbija otvara nova poglavlja za pregovore za EU. To su važni koraci da se Srbija uspostavi u sistem koji će biti otvoren za svakoga, a vladavina prava je kičma svih uspešnih demokratija, a jednostavno ekonomski napredak ide sa demokratijom", rekao je.

Ali, kako je primetio, uspešna demokratija podrazumeva i slobodu štampe i to, kako je rekao, čine ljudi.

"To građanstvo društvo i slobodno izražavanje daju osnovu boljem životu. Moraju biti stimulisani i ohrabreni. Predstavnici građanskog društva su posebno zabrinuti rastom korupcije i razgovarali smo kako možemo da unapredimo naše bilateralne odnose", rekao je.

Osvrnuvši se na dugu istoriju odnosa SAD i Srbije, američki potpredsednik je konstatovao da ti odnosi nekada nisu bili dobri, da su neke stvari, kako je rekao, bile bolne.

Ali, istakao je, ponosan sam da smo počeli novo poglavlje na obostranom poštovanju.

Bajden je kazao da su SAD i Srbija uspostavile novi sporazum o ekstradiciji koji će omogućiti bolju saradnju naših dveju zemalja u oblasti policije i sprovođenja zakona.

"Postoje određene međunarodne norme koje se moraju poštovati. Ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju i pomoći će rešavanju sve više rastućem pitanju bezbednosti. Naše vojske se bore protiv ISISA i mi pomažemo Srbiji da se bolje opremi vojno i da bude u stanju da sarađuje sa NATO", kazao je Bajden.

Vučić: "Mnogi su u odnosima Srba i Albanaca činili brojne greške"

"Razgovarali smo o tri veoma važne teme, a to su bilateralni odnosi SAD i Srbije, dijalog Beograda i Prištine, o mogućem napretku u budućnosti, a treća tema jesu regionalni odnosi i ono što se odnosi na sve to - evropski put Srbije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Bajdenom.

On je dodao da je sa Bajdenom razgovarao i o odnosima Srba i Albanaca, obavestio ga da će ugostiti premijera Albanije Edija Ramu i neke predstavnike sa Kosova i Metohije.

Vučić je kazao da je poseta potpredsednika SAD veliki dan za Srbiju.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da očekuje u budućnosti bolji život za sve građane Srbije, ali i istakao da je za to značajna i regionalna stabilnost.

Vučić je nakon razgovora sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom kazao da je tokom sastanka ukazao na to da je Srbija očuvala stabilnost u zemlji i na hrabar način počela, uz podršku građana, da rešava ekonomske probleme, ali i istakao da nema napretka ukoliko nema regionalne stabilnosti.

Vučić je rekao da je tokom razgovora o odnosima Srba i Albanaca govorio o obavezama Vlade Srbije i onome šta Srbija nije uradila, a da nije govorio o tome šta drugi nisu učinili.

"Razgovarali smo o svemu što se dešavalo u prošlosti. Mnogi su u odnosima Srba i Albanaca činili brojne greške, stradalo je puno Srba i Albanaca i verujem da se to neće više ponoviti i verujem da imamo drugačiju budućnost ispred sebe i da je to nešto o čemu možemo da se dogovaramo, a ne da se gledamo preko nišana", rekao je Vučić.

On je kazao da je SAD zahvalan na podršci na putu Srbije ka EU.

"Pokušaćemo da ispunimo ono što su naše obaveze. Verujem da ćemo na tom putu imati podršku SAD. Nadam se da vreme provedeno u Srbiji neće da tretira kao loše provedeno vreme", rekao je Vučić.

Moja unuka sad veruje da sam mnogo važan

Bajden se našalio kako njegova unuka posle dobrodošlice kakva mu je priređena u Beogradu misli da je - bitan.

"Da vam se zahvalim za dobrodišlicu na aerodromu. Učinili ste mojoj unuci da veruje da sam ja jako važna ličnost", rekao je Bajden na pres konferenciji sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Sastanak i sa predsednikom Nikolićem

I Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Palati Srbija.

Sastanak je počeo nešto pre 19 časova, nakon sastanka i obraćanja medijima Bajdena i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Bajden je danas boravio u poseti Beogradu, odakle će otići u Prištinu.

Dočekan hlebom i solju

Bajden je na aerodrom "Nikola Tesla" sleteo je oko 14 sati. Na aerodromu ga dočekao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

Američkog potpredsednika je s pogačom i solju dočekala devojka u tradicionalnoj prizrenskoj srpskoj gradskoj nošnji iz 19. veka.

U svoju drugu posetu Beogradu, Bajden stiže neposredno po formiranju nove vlade.

Bajden se danas po drugi put sastaje sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine, kada su se sastali u Vašingtonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.