Bahanalije za 100 zvanica

Izvor: Blic, 18.Sep.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bahanalije za 100 zvanica

U vreme kada prosečna plata pada, a broj nezaposlenih raste, Novi Sad je zahvatila moda proslavljanja osamnaestog rođendana sa 100 zvanica. Proslave se odvijaju sa svim svadbarskim elementima, a roditelji za njih plaćaju oko 2.000 evra. Veseli skup podrazumeva izbor izvikanog restorana, angažovanje benda, video snimak i skupe haljine.

Marijana Jović je prošlog vikenda pozvana na proslavu 18. rođendana u restoran na Podbari i mislila je da će to biti skroman susret za nekolicinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gostiju. Kada je stigla na mesto proslave, mislila je da je pogrešlila.

- U sali je bilo više od stotinu ljudi. Sa strane je bio sto sa poklonima, bend je svirao na bini, sala je bila ukrašena balonima, a stolice presvučene satenom. Na ulazu je stajao snimatelj i sve beležio - priča Marijana.

Prvi rođendan za 150 gostiju

Restoranske sale se sve češće iznajmljuju i za proslavu prvog rođendana. Uz restoransku salu, po pravilu, unajmljuje se i bend, pozorišna predstava za decu, torta na nekoliko spratova, a na slavlju prisustvuje najmanje 150 gostiju.

Za roditelje su ovakvi rođendani prilika za dokazivanje. Samo za bend plaćaju 600 evra. Zakup sale košta 200 evra, a ukoliko se plaća restoran, cena je tek nešto niža nego za svadbe - 10 evra po stolici. Fotografu i kamermanu, koji će napraviti snimke na mestima gde folk zvezde snimaju spotove, roditelji će platiti još 150 evra.

U poslednje vreme rođendani se slave po određenom obrascu, pa su zbog toga neki bendovi i kamermani gotovo specijalizirani za pratnju na proslavi 18-tih rođendana. Novosadski roditelji često plaćaju popularne bednove i fotografe iz Beograda i Zrenjanina.

- Roditelji nas često pozivaju i pitaju za cenu. Ove godine smo svirali na pet rođendana. Takvi nas nastupi ne oduševljavaju, jer se na njima ne zaradi kao na svadbi - kaže Vladan iz “Kameleon” benda.

I dok se slavljenici takmiče ko će napraviti skuplju žurku i čiji će video klip sa rođendana pregledati više ljudi na „Jutjubu“ ili „Fejsbuku“, psiholozi i sociolozi upozoravaju da ova pojava pokazuje do koje mere je sistem vrednosti iskrivljen. Srećom, smatraju oni, ovakve proslave još uvek nisu postale masovna pojava.

- Dobro je nekim susretom obeležavati inicijaciju i kraj jedne etape u životu. U savremenom društvu to je 18. rođendan. Ali, to bi trebalo uskladiti sa stanjem u društvu i ne praviti od takvih slavlja bahanalije. Nažalost, mnogi žele da budu tamo gde ne pripadaju, a pritom zaborave da u svetu najluksuznije automobile voze samo oni koji imaju milione. kod nas, dokazuju se oni koji još otplaćuju stan i žive izvan realnosti i mogućnosti - kaže Aleksandar Šibul, porodični psihoterapeut.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bahanalije za 100 zvanica: Skupocene proslave 18. rođendana

Izvor: Blic, 18.Sep.2013

U vreme kada prosečna plata pada, a broj nezaposlenih raste, Novi Sad je zahvatila moda proslavljanja osamnaestog rođendana sa 100 zvanica. Proslave se odvijaju sa svim svadbarskim elementima, a roditelji za njih plaćaju oko 2.000 evra. Veseli skup podrazumeva izbor izvikanog restorana, angažovanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.