Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička, protestantska, anglikanska i neke pravoslavne crkve, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar, proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Večeras će biti služene svete mise, a papa Franja predvodiće onu u bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće u ponoć Svečanu misu u Crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Nišu. A, evo kako se slavi Badnji dan u višenacionalnim sredinama u Vojvodini.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čestitao je Božić vernicima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru sa porukom da čovečanstvo mora da na prvo mesto stavi čoveka kao ličnost, a ne stvari, unutrašnju harmoniju umesto spoljašnje dopadljivosti, blagodat i milost umesto aktivizma, a dar umesto novca.

Hočevar je u Božićnoj poslanici istakao da taj praznik nosi u sebi "najveću i najslađu težnju" za svestranim, pozitivnim, ali održivim razvojem, najveću stvaralačku čežnju i snagu za ostvarenje, kao i da budi u nama svest da bez zrelosti, odnosno svetosti, ne možemo biti srećni.

U Nadbiskupiji održan prijem uoči Božića

U sedištu Beogradske nadbiskupije nadbiskup Stanislav Hočevar priredio je prijem povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika.

Hočevar je sinoć izrazio dobrodošlicu prisutnima poželevši da svečano i dostojno proslave Božić, jer je to "poziv na sinergiju i saradnju države, Vlade, crkava i verskih zajednica". On je podsetio da se sledeće godine u maju navršava 20 godina kako ga je papa poslao u Srbiju i zahvalio je svima sa kojima je sarađivao i koji su mu pomagali.

Prijemu su prisustvovali predstavnici javnog i kulturnog života, ministar Zoran Đorđević, predstavnici diplomatskog kora na čelu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, visoki crkveni velikodostojnici predvođeni Lućianom Surianom, papinim zastupnikom i nuncijem u Srbiji, visoki vojni zvaničnici, predstavnici Univerziteta, kulturnih društava itd.

Čestitajući predstojeće božićne i novogodišnje praznike, Hočevar je poželeo svima da napreduju "autentično i skladno" i da ih predstojeći dani obogate mudrošću i milošću, da poduprti duhovnim snagama, mogu srećno da napreduju.

"Božić je tako velika svetkovina dinamike Božje ljubavi i mogućnosti celovitog ljudskog napretka. Blagdani Božića su neopisivo delotvorni lek za ljudsku slabost i neponovljiva preventiva od mogućnosti katastrofa ljudskog roda", naveo je Hočevar.

Poručio je da je Božić događaj koji jedinstveno otvara vrata razvoja svekolikom napretku i perspektive "i ljudskog i Božjeg" citirajući jevanđelistu Luku da je "Isus iz Nazareta napredovao ne samo uzrastajući", što je, dodao je, po sebi sastavni deo stvorenog sveta.

"Danas nažalost ni to nije uvek tako. U naše vreme, u vreme kontraceptivnih sredstava i abortusa, surogat majčinstva, droge i eutanazije, čak ni prirodni rast i napredak nisu ljudima više logična posledica stvorenog", ukazuje Hočevar.

Kako kaže, čovečanstvo danas smatra da je slobodno onda kada nasilno prekida život, kada onemogućava rast, napredovanje i prirodni organski razvoj i nije ništa neobično kada umesto širenja razvoja imamo ekološke katastrofe, umesto zdravlja bolesti zavisnosti, umesto duhovne i moralne zrelosti ili svetosti pošast korupcije, sebičnosti i urušavanja harmonije porodičnog života.

Maja Gojković čеstitala Božić

Prеdsеdnica Narodnе skupštinе Rеpublikе Srbijе Maja Gojković čеstitala je  Božić svim građanima Srbijе, koji ovaj praznik slavе po grеgorijanskom kalеndaru.

"Svim građanima Srbijе, koji Božić slavе po grеgorijanskom kalеndaru, čеstitam vеliki hrišćanski praznik. Nеka vrеdnosti Božića budu putokaz boljеm razumеvanju i povеrеnju mеđu ljudima i podstaknu na vеću solidarnost i brigu za bližnjе. Žеlim da vam Božić donеsе mnogo zdravlja, srеćе i uspеha i da prazničnе danе provеdеtе u miru, slozi i radosti!"

Brnabić čestitala Božić Hočevaru i vernicima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je danas božićne i novogodišnje praznike nadbiskupu Stanislavu Hočevaru i vernicima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime čestitam građanima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru - najveći hrišćanski praznik, uz želju da ga provedu u miru, blagostanju i porodičnoj sreći", navela je Brnabić.

Ona je istakla da je veliki praznik i prilika da se svi podsetimo da međusobno poštovanje, razumevanje i tolerancija doprinose da se zajedno razvijamo kao društvo.

"Negujući različitosti u veri, naciji i kulturi možemo ostvariti blagostanje i prosperitet i sigurnu budućnost za sve građane Srbije", navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hočevar: Božić, praznik molitve i okupljanja

Izvor: RTS, 24.Dec.2019

Hrišćanski vernici koji poštuju novi Gregorijanski kalendar danas slave Badnji dan. Rođenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskom svetu, a simbolizuje dolazak Sina Božijeg na zemlju. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar navodi za RTS da su Božićni dani,...

Nastavak na RTS...

Božićna misa nadbiskupa Hočevara večeras u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 24.Dec.2019

Vernici rimokatoličke veroispovesti proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, a večeras će tačno u ponoć, u niškoj Crkvi Uzvišenja Svetog Križa biti služena tradicionalna misa ponoćka, koja je uvertira u praznik rođenja Hrista Spasitelja...Božićnu misu u crkvi u Nišu predvodiće beogradski...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.