BORCI PROTIV STIHIJE

Izvor: Kurir, 29.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BORCI PROTIV STIHIJE

Četvrt veka star vozni park obnovljen kupovinom savremenog „Mercedesovog“ vozila. Najpotrebniji nova cisterna i vatrogasna creva

KIKINDA - Podatak da je 39 vozila Vatrogasnog bataljona Kikinda staro dve i po decenije i da je tek pre pet meseci, nakon dvadesetak godina, vozni park obnovljen kupovinom savremenog vatrogasno-spasilačkog vozila, do sada se nije pokazao kao prepreka prilikom gašenja vatrenih stihija. Svesni da je u ovom trenutku nerealno očekivati da vozni park >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u potpunosti bude ponovljen, vatrogasci gvozdenom disciplinom nadoknađuju to što u tehničkom pogledu kaskaju za kolegama iz zapadnoevropskih zemalja.

- Sredstvima NIP krajem decembra nabavljeno je savremeno vatrogasno-spasilačko vozilo marke „mercedes“, vredno oko 200.000 evra. Za razliku od starih, koja su prilikom gašenja požara u stanovima trošila između 2.000 do 3.000 vode, ovom je za istu svrhu potrebno samo oko 200 litara. U ovom trenutku neophodna nam je još jedna cisterna kapaciteta 7.000 litara vode. Jedno vreme najtanji smo bili sa vatrogasnim crevima. Dešavalo se da prilikom intervencija voda šiklja na sve strane. Deo creva je u međuvremenu obnovljen, a očekujemo da tokom ove godine usledi još jedna isporuka novih creva - kaže komadant kikindskog Vatrogasnog bataljona Branislav Maletin.

Od početka godine vatrogasci su 203 puta gasili požar, što je za 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Tom prilikom jedno lice je, nažalost, izgubilo život, a materijalna šteta procenjena je na oko 1,6 miliona dinara.

- Šteta nastala nakon požara za polovinu je manja u odnosu na isti period lane. Od početka godine zabeleženo je 50 odsto više tehničkih intervencija nego što je to bilo prošle godine. Radi se uglavnom o spasavanju povređenih lica u saobraćajnih nezgodama. Takvih intervencija do sada je bilo devetnaest - navodi Maletin.

On je apelovao na žitelje severnog Banata i Potisja da ne pale vatru na otvorenom prostoru. Zbog paljenja trave i strnjike vatrogasci su samo tokom februara morali 115 puta da gase požare.

- Pred nama je žetva pšenice. Apelujemo na poljoprivrednike da budu obazrivi. U kikindskoj opštini postoji mnogo naftnih bušotina. Ne treba posebno da objašnjavam do kakve bi katastrofe došlo ako bi vatra iz atara zahvatila neku od bušotina - završava Maletin.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.