BIĆE ŠEĆERA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE

Izvor: Kurir, 15.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIĆE ŠEĆERA ZA DOMAĆE TRŽIŠTE

NOVI SAD - Ovogodišnja proizvodnja šećera, zajedno s prelaznim zalihama, zadovoljiće domaće potrebe od oko 120.000 tona, a biće obezbeđena i izvozna kvota od 180.000 tona.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović kaže da je ovog proleća posejanih 47.000 hektara šećerne repe znatno manje od planiranog i da "taj problem mora da bude što pre rešen, kako bismo dogodine normalno nastavili i povećali proizvodnju šećera". On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naglasio da podržava predloge o uvođenju premija za repu.

- Ukoliko budu uvedeni podsticaji za šećernu repu, moramo dobro da pazimo da taj novac ode proizvođačima, a ne da se raznim kalkulacijama sa cenom preliva prerađivačkoj industriji - rekao je Golubović.

Državni sekretar pozvao je poljoprivrednike da ne odustaju od proizvodnje šećerne repe, jer se očekuju znatno bolji uslovi za tu delatnost u Srbiji. Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU, naša zemlja ima mogućnost da svake tri godine od početka njegove primene traži izmenu kvota za izvoz poljoprivrednih proizvoda, tako imamo pravo da tražimo povećanje kvote za izvoz šećera.

Golubović je naveo da bi naših osam fabrika, ukoliko bi radile punim kapacitetom, mogle godišnje da proizvedu 660.000 tona šećera.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.