Azotara obećava ponovnu proizvodnju veštačkih đubriva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azotara obećava ponovnu proizvodnju veštačkih đubriva

PANČEVO - Pančevačka Azotara očekuje da bi krajem godine mogla da počne sa proizvodnjom veštačkih đubriva pošto stignu prve količine amonijaka iz Rusije.

Direktor fabrike Vujadin Janković izjavio je danas da se vlasnici Azotare trude da obezbede 3,5 miliona evra za nabavku uvoznog amonijaka jer im se, zbog visoke cene gasa u Srbiji, ne isplati pokretanje sopstvene proizvodnje amonijaka.

"Gas, koji je osnovna sirovina za proizvodnju amonijaka, u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je četiri puta skuplji nego u Rusiji, pa se više isplati uvoz nego sopstvena proizvodnja", rekao je Janković.

Radnici na prinudnom odmoru

On procenjuje da će ovakva situacija potrajati narednih godinu dana zbog čega su radnici Azotarinih pogona za proizvodnju amonijaka i poslati na prinudne odmore.

Najavljeno je da bi prve količine amonijaka koji se koristi u proizvodnji veštačkih đubriva mogle da stignu sredinom decembra, a proizvodnja veštačkih đubriva bi mogla da počne krajem godine.

Proizvodnje u Azotari nije bilo od početka godine, a radnici su tokom jula i avgusta štrajkovali zahtevajući pročetak rada fabrike i isplatu zaostalih zarada.

Bez tri poslednje plate

Predsednik Samostalnog sindikata Azotare Milan Ivović izjavio je da radnici ne veruju u obećanja o početku proizvodnje u fabrici veštačkih đubriva jer su vlasnici to obećavali i ranije, ali ona nije pokrenuta.

Azotara duguje plate radnicima za poslednja tri meseca.

Na sastanku direktora, vlasnika i sindikata u petak dogovoreno je da radnicima bude isplaćeno po 20 hiljada dinara linearno na ime zarada za agvust, a da prvu celu platu dobiju 24. decembra kada počne proizvodnja.

Ivović je rekao da sindikat nije zadovoljan dogovorom, ali je ipak prihvatio ponuđeno kako bi radnici dobili bilo šta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Krajem godine proizvodnja đubriva u Azotari

Izvor: Kurir, 24.Nov.2008

PANČEVO, 24. novembra 2008. (Beta) – Pančevačka Azotara očekuje da bi krajem godine mogla da počne sa proizvodnjom veštačkih đubriva pošto stignu prve količine amonijaka iz Rusije. Direktor fabrike Vujadin Janković izjavio je danas agenciji Beta da se vlasnici Azotare trude da obezbede...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.